Egészség

Mielőtt kidobna a mókuskerék

A 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás már rég a múlté. Egy multinacionális vállalat munkatársával és egy vállalkozó anyukával beszélgettünk arról, miért döntöttek úgy, hogy szembenéznek alvászavaruk következményeivel. Menedzserek őszintén az alvászavarukról

“Már 10 éves koromban tudtam, hogy villamosmérnök szeretnék lenni. Imádtam a vasútmodelleket meg a terepasztalokat, ez vitt a pályára. – kezd bele történetébe a 36 éves kétgyerekes fejlesztőmérnök, Zsolt.

“Már az egyetem végén dolgoztam egy kis magyar fejlesztő cégnél, mindenféle iránymérő eszközöket terveztünk. Nehéz volt a BME nappali képzése mellé beilleszteni a napi 6-8 óra munkát, főleg vizsgaidőszakban, de huszonévesen még bírja az ember, hát nyomtam. Amikor megnősültem, a jobb fizetés reményében beálltam egy nagy multicéghez. Mivel kevés a tapasztalt mérnök, így elég sok feladatom van, napi 10-12 órát vagyok az irodában, emellett még bedolgozom az egyik budapesti egyetem K+F projektjébe is. S hát ott vannak a gyerekek meg a feleségem, az elmúlt években volt, hogy 3-4 órát aludtam naponta. Ha este végre ágyba kerülök, hiába vagyok hulla fáradt, nagyon nehéz elengedni magam. Forog az agyam, kattognak az ötletek, arról nem is beszélve, hogy hétvégén, ha nem dolgozom, hiába fekszem le korábban, hajnali 2-3 előtt nem tudok elaludni. Nemrég a főnököm, aki alig 5 évvel idősebb nálam, szívinfarktust kapott. Kiderült, a stressz mellett az alváshiány volt a másik kiváltó ok. Bevallom őszintén nagyon megijedtem, s úgy döntöttem, változtatni fogok az életvitelemen.”  

Mielőtt kidobna a mókuskerék

“Általános iskolás koromban volt egy füzetem, amibe regényt írtam. Minden nap vittem be a friss fejezeteket és tanítás előtt és felolvastam a barátnőimnek. Imádtuk. Akkor még nem voltak sorozatok a tévében, hát csináltunk magunknak, én voltam a forgatókönyvíró.” – meséli a 31 éves Enikő, aki a GYED mellett saját szövegíró vállalkozásában dolgozik.
“Nem volt kérdés, hogy valami írással fogok foglalkozni. Először újságírónak tanultam, aztán jött a marketing és végül kikötöttem a reklámszövegeknél. Imádom ezt csinálni, mert amellett, hogy kiélhetem írói ambícióimat, rengeteget tanulok a különböző témákról, melyekhez a reklámozott termékek kötődnek. És az sem elhanyagolható, hogy ez egy relatív kötetlen munkakör, jut időm a gyerekekre, háztartásra is, nem kell 8 órában egy irodában ülnöm. Persze hátrányok is vannak. A határidők általában rövidek, főleg a bejáratott régi ügyfeleimnél. Ők tudják, hogy bármikor jöhetnek, kész lesz az anyag. Kampányidőszakokban gyakran alakul úgy, hogy míg a család alszik, én fél éjszaka dolgozom, aminek az az eredménye, hogy másnap eléggé ki vagyok facsarva. Hajnali négy felé fekszem, amikor tavasszal már kezd világosodni, s hiába vagyok hulla fáradt, nem tudok elaludni. Össze-vissza forgolódom, amire a férjem is többnyire felébred. Néhány hónapja egy ilyen hajnalon azt javasolta, hagyjak fel a munkával, mert úgy érzi, a rendszertelen lefekvés és a kevés alvás miatt gyakran nem vagyok már az a kedves, szerethető nő, akit elvett és a gyerekeknek is jobb lenne egy kipihent anyuka. Nagyon a lelkemre vettem, amit mondott és elkezdtem keresni a megoldást, hogyan tarthatnám meg imádott munkámat, de lehetnék egyúttal jó feleség és anyuka.”

Enikő és Zsolt ugyanazzal a krónikus, népbetegségnek számító problémával küzd: alvászavaruk van. Az alvászavar sokak számára már-már természetes, szükséges rossz velejárója az életnek, mellyel azt gondolják, együtt kell élni. Ez igen rossz hozzáállás, hiszen, ahogy Zsolt és Enikő esetében is láthattuk, az alvászavarok komoly egészségi és kapcsolatbeli problémákat okozhatnak, olyan nem visszafordítható folyamatokat indítanak el a szervezetben, melyek megelőzésével egy hosszabb, boldogabb és minőségibb életet élhetnénk.

A megoldás többnyire személyre szabott és hosszú távú stratégiát igényel, ám kezdeti lépésként jól jöhet egy olyan gyógynövény alapú segítség, mely a nyugodt éjszakai pihenés elősegítésével lendületet adhat az életmódváltásnak. Ezek a készítmények nem okoznak függőséget, ezáltal hosszabb távon is lehetséges az alkalmazásuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top