Egészség

Rákos gyerekeknél hatékony ez a terápia

Egy új kutatás eredményei szerint a protonsugár-kezelés a hagyományos terápiákhoz képest kevesebb mellékhatással bír, miközben ugyanolyan hatékony, főleg gyerekeknél.

A kutatási eredmény meglepő fordulat beálltát jelzi a protonsugár-terápiával kapcsolatban annak fényében, hogy két évvel ezelőtt az akkor ötéves Ashyát a szülei gyakorlatilag megszöktették egy southamptoni kórházból, hogy Prágában kezeltessék protonsugár-terápiával, amit akkoriban az angol egészségügy nem támogatott az Ashyánál is fennálló tumortípusokra. A szülőket akkor elfogták és letartóztatták, de a fiuk végül megkaphatta a kezelést, amit utólag a Nemzeti Egészségügyi Hatóság (NHS) hajlandó volt finanszírozni.

A protonsugár-terápiát gyerekek esetében különösen hatékonynak tartják
A protonsugár-terápiát gyerekek esetében különösen hatékonynak tartják

Mégiscsak működik

Mostanra azonban egyértelműen kiderült, hogy a protonterápia nemcsak hogy számos daganattípusnál ugyanolyan hatékony, mint a hagyományos sugárkezelés, de nagyobb pontossága révén kevésbé roncsolja a környező szöveteket, és a májat, a szívet és az emésztőrendszert sújtó mellékhatásoknak sem látták jelét. Bár a szakértők további kutatások szükségességét hangsúlyozzák, az eredmények roppant biztatóak.

Lassan kap teret a protonsugár

Jelenleg ugyan még csak szemrákok kezelésére használják Angliában a protonsugarat, de az NHS finanszírozza a betegek külföldi protonsugár-kezelését, és több új létesítményt megnyitását tervezik, ahol alkalmaznák a terápiát. Magyarországon is évek óta tervezik egy protonterápiás központ létrehozását Debrecenben, ami azonban eddig sajnos nem valósult meg, a legközelebbi elérhető kezelés Prágában és Bécsben van.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top