Egészség

Mit tehetsz a szájszárazság ellen?

A tartós szájszárazságnak orvosi neve is van: ez a xerosztómia.

Erőteljes testmozgás hatására például átmenetileg kiszáradhat a szánk, de ezt pár korty vízzel orvosolhatjuk. A tartósan fennálló szájszárazságot – ami megnehezíti az evést, az ízlelést és a beszédet – viszont sok esetben az elégtelen nyáltermelés okozza. Ennek hátterében olyan betegségek állhatnak, mint a cukorbetegség, a Sjögren-szindróma, esetleg pajzsmirigyzavarok, de gyógyszerek, például antihisztaminok mellékhatásaként is felléphet. Szerencsére a tünetek enyhíthetők.

A tartós szájszárazság erősen rontja az életminőséget
A tartós szájszárazság erősen rontja az életminőséget

Mielőbb fordulj orvoshoz! Ha nem tudsz olyan okról, ami tartós szájszárazságot okozhat, feltétlenül keresd fel az orvosod, mert súlyos betegség is állhat a háttérben.

Folyamatosan kortyolgass vizet vagy szopogass jégkockát! Ez tüneti kezelés, de az irritáló érzést enyhíti. Étkezés közben is gyakran igyál.

Rágózz vagy szopogass cukormentes keménycukrot! Ezek segítenek serkenteni a nyáltermelést.

Ne egyél nagyon száraz ételeket! Szószos, mártásos ételek, levesek kerüljenek inkább az asztalra, tehát olyanok, amelyekben sok a folyadék.

Kerüld a koffeint, az alkoholt, és ne dohányozz! Ezek mindegyike szárítja a szád, tehát a fogyasztásukkal csak rontasz a helyzeten.

Forrás: inhealth.cnn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top