Egészség

Miért nem csillapítja a nyál a szomjúságot?

Minden ember ismeri az érzést, aki volt már nagyon szomjas életében: a nyál nem csillapítja a szomjúságot.

Biztosan sokakban felmerült már a kérdés, hogy miért kell szomjaznunk, ha a nyál 98%-a víz? Szerencsére a tudomány tudja a választ.

A víz és a kevés oldott anyagot tartalmazó folyadékok az ozmózis jelensége miatt esnek annyira jól, ha szomjasak vagyunk. Az ozmózis az a folyamat, amikor egy féligáteresztő hártyán – ilyenek a sejteket határoló sejthártyák is – a víz a sűrűbb koncentrációjú hely felé áramlik a kevésbé tömény felől, így törekedve a hártya két oldalán a koncentráció kiegyenlítésére. A hártyán ugyanis az oldott anyagok molekulái nem jutnak át, ezért a víznek kell mozognia.

Próbáljunk nem eljutni oda, hogy már a nyálunkat kell nyelni
Próbáljunk nem eljutni oda, hogy már a nyálunkat kell nyelni

Amikor iszunk, a szomjazó, sűrű belsejű sejtek az ozmózis révén vízzel töltődnek fel. A nyál viszont a víznél sokkal koncentráltabb folyadék, hiszen tele van fehérjékkel, enzimekkel. Ezért a nyál felől nemhogy nem áramlik víz a sejtekbe, de még a sejtek felől áramlik víz a nyál felé. Azaz, valójában még szomjasabbak leszünk, ha folyamatosan a nyálunkat nyeljük. Ráadásul szomjazáskor a nyál még inkább besűrűsödik, mert így próbál a szervezet spórolni a folyadékkal.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top