Egészség

Enyhe ítélet a fordítva bekötött műtéti oxigéncső ügyében

Altatógáz jött az oxigén helyett, egy beteg belehalt. A vádlottak felfüggesztettet kaptak.

Döntött a Mosonmagyaróvári Járásbíróság: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt első fokon két év próbaidőre felfüggesztett másfél év fogházra ítélte mind a négy vádlottat.

A helyi kórházban a 2013-as felújítás során a szerelő összecserélte a műtőben az altatógáz és az oxigén csöveit. A műtőben a felújítást követően első alkalommal végzett operáció során az altatásnál komplikáció lépett fel, amelynek során a beteg meghalt. A második műtét során ugyanolyan tüneteket mutató komplikáció lépett fel, mint az elsőnél, ekkor az altatást végző orvos utasítására a beteget az altatógépről levették, ennek következtében az állapota helyreállt, és az operációt kézi lélegeztetés mellett fejezték be. Az esetről részletesebben itt olvashat!

Vizsgálat indult, és kiderült, a műszaki átadás és a gyógyászati gázellátó hálózat előírás szerint gázazonossági próbája elmaradt, ami a kivitelezés során okozott hibát kiküszöbölhette volna. Az eset miatt a gázhálózat kiépítését végző szakembert, az építésvezetőt, a műszaki igazgatót, valamint a kórház részéről a felújítás projektmenedzserét ítélte el a bíróság.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek – írja a Kisalföld.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top