Egészség

Miért eszünk többet, mint amennyire szükségünk van?

Az elhízás mára népbetegséggé vált, és ez nem csak úgy „magától” történt. Jóval többet eszünk, mint amennyit kellene, és nem is igazán gondolunk bele, miért...

A The School Of Life legújabb kisfilmje egy nagyon fontos és mégis viszonylag keveset tárgyalt témával foglalkozik: miért eszünk olyan baromi sokat? És itt már nem (csak) arról van szó, hogy épp ideje lenne a zsíros burgereket könnyű quinoasalátára cserélni. Hanem, hogy miért kezdtünk el sokkal többet fogyasztani, mint amennyire valójában szükségünk van?

A videó tanúsága szerint a válasz nem a fogyasztói társadalom démonizálásában keresendő – valójában ez már csak egy következménye a jelenség valódi gócpontjának. Jelesül, hogy az evéssel kompenzálunk. Barátságokra, megértésre, feltétlen szeretetre és empátiára vágyunk, és ezeket próbáljuk elfogyasztani chipsek, szaftos steakek, sűrű csokikrémek formájában. És mivel az étel nem elégíti ki ezeket a vágyakat, folyamatosan többre és többre vágyunk.

Gondoljunk csak bele, hogy évszázadokkal ezelőtt az étel még nem volt túlságosan finom, nem voltak olyan ínyencségek, mint ma, ezért az emberek nem az étellel próbálták jutalmazni magukat. Épp ezért a diétákat is sokkal inkább a lelki problémáknál kéne elkezdeni, nem a menü átalakításánál.

 

HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top