Egészség

Otthoni edzés: hogy álljunk neki?

Hogy kezdj neki az edzésnek otthon? Szalka Andi fitneszedző elmondja!

Milyen típusú gyakorlatsorral, edzéssel, edzésmódszerrel kezdjünk neki? Szalka Andi, fitneszedző segít:

Ez függ előéletünktől, edzettségi állapotunktól, edzéscélunktól és személyiségünktől is. Mindenképp fő szempont legyen az, hogy olyan típusú mozgást válasszunk, melyben huzamosabb ideig megmarad motivációnk, amelyet élvezünk! Amennyiben ez nincs meg, az eredmény, azaz a hatékonyság is elvész, hisz az igazi változáshoz (a heti több edzés mellett) hosszabb időintervallum szükséges. Az igazi változások 3-6 hónap után látszódnak testünkön.

edzes otthonKezdőként otthon edzés esetén először saját testsúllyal és alapgyakorlatokkal érdemes a mozgásmintákat elsajátítani.

Alapgyakorlatok például: guggolás, kitörés, felhúzás, kis kézisúlyzóval oldalemelések vállizomra, elöl emelések, fekvőtámaszok és plank gyakorlatok variációi, tartásjavító torna. Mindemellett érdemes mobilizációs elemeket is beiktatni edzésünkbe.

Amennyiben lehetséges, a tréninget tükör előtt végezzük, hogy legyen egy ellenőrzési felület a helyes kivitelezést illetően. Nagyobb ismétlésszámmal dolgozzunk (15-20 db) és 2-3 körben ismételjük a gyakorlatokat. Egy edzés alkalmával pedig 8-10 elemből állítsuk össze programunk. Amennyiben ez az alapozó időszak megvolt (3-4 hét), először végezzük még több körben gyakorlatainkat (3-4), majd következhetnek az összetettebb mozgássorok, komolyabb edzések nagyobb ellenállással, kevesebb ismétlésszámban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top