Egészség

Agyevő amőba végzett egy férfival

A veszedelmes egysejtű 1962 és 2018 között 145 embert betegített meg az Egyesülrt Államokban.

Egy vízben élő ritka parazita, az ún. „agyevő amőba” okozta egy amerikai férfi halálát Észak-Karolinában – írja a helyi hatóságok beszámolói alapján az MTI. A Guilford megyében élő Eddie Gray azután betegedett meg, miután július 12-én a Cumberland megyei Hope Millsben működő Fantasy Lake Water Park nevű vízi vidámpark mesterséges tavában úszott.

agyevő amőba

Fotó: Centers for Disease Control and Prevention

Az amerikai járványügyi központ (CDC) megerősítette, hogy a férfi halálát a Naegleria fowleri nevű amőbafaj okozta. Ez a meleg, szennyezett vizekben szaporodó egysejtű az orrba jutva halálos megbetegedést okozhat. A vele való érintkezést követő kilenc napon belül súlyos betegség alakulhat ki, amely erős fejfájással, lázzal, émelygéssel és hányással kezdődik, majd nyakmerevedés, agyvérzés és kóma léphet fel.

Egészségügyi szakemberek szerint a Naegleria fowleri 1962 és 2018 között 145 embert betegített meg az Egyesült Államokban, ebből öt eset Észak-Karolinában történt. Az egyik 2016-ban, amikor egy ohiói diákot egy hajóról a vízbe dobtak az észak-karolinai Charlotte-ban működő U.S. National Whitewater Center nevű szabadtéri rekreációs központban. A 18 éves Lauren Seitz 11 nappal azután halt meg, hogy a park vizébe esett, és megfertőződött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top