Egészség

Guggolóversenyt tartottak, kórházban kötöttek ki

Ezer guggolásig jutottak, két nappal később az intenzív osztályra kerültek.

Guggolóversenyt rendezett két tinilány Kínában. A tinédzserek egyaránt 1000 guggolásig jutottak, majd nem bírták tovább, és megegyeztek döntetlenben. 

Két nappal később aztán mindketten rosszul lettek. Egyikük erős fájdalmat érzett a lábában, és behajlítani sem tudta. Ezek után a vizelete is barnássá vált, mire a barátja kórházba vitte.

guggolás

A kép illusztráció (Pexels)

A lánynál rabdomiolízist diagnosztizáltak, ami alapvetően szélsőséges változata annak, ami a testben fizikai erőkifejtés után történik. Bármikor, ha például futsz vagy súlyt emelsz, az elhalt izomrostok lebomlása során egy mioglobin nevű fehérje kerül a véráramba, melyet a vese szűr ki. A rabdomiolízis során viszont a vesék nem tudják kezelni a mioglobin mennyiségét. 

Nem sokkal később a másik lánynál is kialakult ez az állapot, így mindketten az intenzív osztályon kötöttek ki. 

„A guggolás önmagában nem veszélyes. Akár 1000 guggolás biztonságos lehet még egy olyan ember számára is, aki hozzá van szokva ilyen terheléshez. De ha egy verseny miatt figyelmen kívül hagyod fizikai korlátaidat, az veszélyes lehet” – magyarázta dr. Bruce Cohen, az FBI orvosa a Live Science-nek.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top