Egészség

Koronavírus: rengeteg a hazugság

Hazugságok, mítoszok, tévhitek dömpingje – mint minden kiélezett helyzetben. Koronavírus esetén is őrizzük meg a józanságunkat!
Az állatok nem veszélyesek a vírus terjedésében

Nehéz okosnak lenni manapság, amikor minden és mindenki ott van a neten, millió az információ, és persze mindannyian „képben akarunk lenni” most, a koronavírus-veszély esetén is. Vészhelyzetben ez pláne nem egyszerű, ilyenkor törvényszerűen jönnek a mítoszok, tévhitek, sőt hazugságok. A HáziPatika a WHO nyomán most közzétette a legbosszantóbbakat.

A kézszárítók elpusztíthatják az új koronavírust.

Szó sincs róla. A kézszárítók nem hatékonyak az új koronavírussal szemben. Nem lehet elégszer elmondani: a Covid-19 elleni védekezés legjobb módja a gyakori kézmosás (vagy alkoholos kézfertőtlenítő használata). Utána persze jöhet a papírtörlő vagy a meleg levegő, de önmagában ez a világon semmit nem számít.

A hőszkennerek hatékonyan kiszűrik a koronavírussal fertőzött embereket.

Ezek a szerkezetek csak a betegek egy részét találják meg, mégpedig a lázas embereket, hiszen a hőszkenner a testhőmérsékletre érzékeny. Arról nem beszélve, hogy láz nem csak a Covid-19 miatt szökhet fel (például az influenzának is hasonlóak a jelei). Másrészt a koronavírussal fertőzöttek a lappangási idő alatt még nem mutatnak tüneteket, azaz hőmérsékletük is normális marad. Így aztán ha valaki nem a „korona” miatt lázas, természetesen nem kell karanténban maradnia.

Nem biztonságos Kínából levelet vagy csomagot kapni.

A valódi tények megnyugtatóak: ez túl nagy táv egy kórokozónak. Vagyis a koronavírusok közel sem élnek meg annyi ideig tárgyakon (például borítékon, csomagoláson), ameddig egy küldemény megérkezik Kínából Európába. Arra viszont „jó” volt ez a tévhit, hogy megbélyegezze Kínát és a kínaiakat, aztán pedig még egy sor ázsiai népet… holott bebizonyosodott, hogy a terjedés nem kötődik nációkhoz.

A házi kedvencek terjeszthetik tovább a koronavírust.

Noha a házi kedvencek elvben valóban terjeszthetik a koronavírus bizonyos formáit, a WHO megerősítette, hogy jelenleg nincs bizonyíték, ami arra utalna, hogy a hobbiállatokat képes lenne megfertőzni a SARS-Cov2 kórokozó – írja a HáziPatika. Ez azt jelenti, hogy ők a betegség továbbterjesztésére sem képesek. Ettől még persze nagyon is mossunk kezet, ha háziállatokkal érintkezünk! Ezzel hatékonyan védekezhetünk a különféle veszélyes mikrobák, például az E.coli és a Salmonella baktériumok ellen, amelyek az állatokról könnyen átkerülhetnek az emberre – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.

Az új koronavírus csak az idősebb embereket betegíti meg.

Ők valóban felülreprezentáltak a betegek körében, de ettől még az új koronavírus minden korosztály képviselőjét megfertőzheti – sajnos senki nem védett. Az idősebbek helyzete azért nehezebb, mert ők sokszor eleve küzdenek egészségi problémákkal, így érzékenyebbek a vírusra, és hamarabb válhat náluk súlyossá a betegség.

További 7 tévhit a HáziPatika cikkében!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top