Egészség

Koronavírus: már több mint 200 ezer fertőzött világszerte

Megjöttek a legfrissebb vírusszámok, szerte a világból.
A megbetegedések száma a világon

207.615: ez a pontos ma reggeli szám. Jelenleg ennyi fertőzöttről tudunk az összesítést rendszeresen végző Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. Ami a halálesetek számát illeti, ez 8249. Közben jó hír is van: több mint 80 ezren már kigyógyultak a kórból.

A legrosszabb a helyzet még mindig Olaszországban. Egy nap alatt 475 embert halt meg, ami 24 óra alatt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű növekedésnek számít. Így az összes haláleset száma már 2978… Minden rendelkezésre álló orvos, ápoló és egészségügyben dolgozó személy szolgálatba állását szorgalmazta Attilio Fontana, az északnyugat-olaszországi Lombardia elnöke szerdán, miután a tartományban a járvány diagnosztizált betegeinek száma megközelítette a határértéket, amelyet a helyi egészségügyi rendszer elbír.

Spanyolországban több mint 2500 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt. Ezzel 13.719 az eddig regisztrált fertőzések száma, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak.

Száz fölé emelkedett szerdára az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma is. Az Egyesült Királyság egészében így eddig összesen 104 halottja van a járványnak.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hangsúlyozta: a járvány megfékezése izolálással, teszteléssel és minden gyanús eset nyomon követésével lehetséges.

A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja – mondta az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy igen fontos az Európai Unió egészére vonatkozó harminc napos beutazási tilalom, mert meg kell előzni, hogy a közösségen kívülről érkező emberek esetleges megbetegedései tovább nehezítsék az eleve erősen leterhelt egészségügyi rendszer helyzetét.

Közép-Európában egyre több a határlezárás, a közlekedési korlátozás, sőt, van, ahol már kijárási tilalom is életbe lépett. Európában egyébként utolsóként Montenegróban is megjelent a koronavírus.

Ami a távolabbi országokat illeti, Szaúd-Arábia a G20 országcsoport „rendkívüli virtuális csúcstalálkozóját” tervezi jövő hétre, hogy megvitathassák a járvány elleni intézkedések összehangolását.

Az új koronavírus-járvány szétzilálhatja Fekete-Afrika egyébként is túlterhelt közegészségügyi szolgálatait – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A térség legtöbb országában csak az utóbbi napokban jelent meg a Covid-19 fertőzés.

Forrás: WHO

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top