Egészség

Nem csak a létezése, a neve is problémás a szósz-szörnyetegnek

A nagy nevű gyártó több szempontból sem gondolhatta át a bizarr termékét.

A Heinz márkanév hallatán szinte biztos, hogy a ketchupra vagy a majonézre gondola a legtöbb ember. Ezzel nem is lenne gond, elvégre több mint 150 éve vannak a szakmában, az lenne a furcsa, ha nem hallottuk volna még ezt a nevet.

A cég még 2018 őszén dobta a piacra a szerencsére csak limitált szériás kiszerelésben kapható portékáját, amely mintha kevésbé átgondolt termékfejlesztési folyamatról árulkodna. A Mayochup fantázianevű élelmiszer egyrészt ugyanis nem más, mint a két összetevő, azaz a ketchup és a majonéz keveréke. Fincsi, mi?

GIF

Ha a felkavarodott gyomrunk kissé lenyugodott, először elgondolkodunk, hogy erre vajon mégis mi szükség volt? Sokan ugyanis már eleve hallani sem akarnak róla, hogy a két szósz még csak véletlenül is, de találkozzon a tányérjukon, aki meg mégis a sajátos ízkombinációért rajong, annak pont tíz másodpercébe kerül házi módszerrel előállítani ezt a gasztronómiai különlegességet, amelyet Dél-Amerika egyes részein golf szószként emlegetnek.

Bár első ránézésre biztos bukásnak tűnhetne, a Mayochup bevezetése az Egyesült Államokban sikeres volt, olyannyira, hogy a Heinz szakemberei tavaly már a majonéz és a mustár kényszerházasságából született Mayomust, illetve a BBQ-szószzal megbolondított, emiatt Mayocue-nak nevezett majonézes keverékét is piacra dobták.

Elborzadsz a majonézzel keverd ketchuptól

Most komolyan, erre mi szükség volt?!? (Fotó: Getty Images)

Arra azonban csak nemrég derült fény, hogy az eredeti termék nevével alaposan mellélőttek a vállalatnál. A Mayochup kifejezés ugyanis az egyik legnagyobb bennszülött amerikai csoport, a 350 000 főt számláláő Cree törzs nyelvén bizony nem egészen olyasmit jelent, amit szívesen párosítanánk az élelmiszereinkhez.

Míg a gyártó azzal népszerűsíti a portékáját, hogy az „meglepően ízletes”, a CBC az Ontario északi részén beszélt dialektus szakértőjéhez, Jonathan Soloman törzsfőnökhöz fordult segítségért.

„A Mayochup kifejezés, ahogy ezt az új szendvicskrémet vagy szószt nevezik, Cree nyelven annyit jelent: „szar arc”” – írta a tévécsatorna érdeklődésére Soloman.

Nem vonnánk le messzemenő következtetéseket mindebből, legfeljebb annyit üzennénk az élelmiszerekkel foglalkozó termékfejlesztőknek: attól, mert valamit meg lehet csinálni, még nem biztos, hogy meg is kell csinálni.

Te amúgy megkóstolnád a Mayochup-ot?

További cikkeink bizarr ételekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top