Egészség

Már tudjuk, honnan jött a koronavírus Magyarországra

Megvan a genetikai elemzések eredménye, így már lehet tudni, hogy jutott a koronavírus Magyarországra.

Magyar szakemberek végeztek vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy a járvány első hónapjának végén, közvetlenül a korlátozó intézkedések bevezetésekor mi zajlott az országban. Arra voltak kíváncsiak, honnan származtak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön. Ennek megállapításához a vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzéseket kellett elvégezni.

Balatonfenyves lezárt strandja

Egyszerre több helyről is Magyarországra érkezhetett a vírus (fotó: MTI/Varga György)

A Virológia Pécs Facebook-oldalán most arról tájékoztatnak, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek. Az össz-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek. Velük együtt, több forrásból a vírus is megérkezett. Mindez nem azt jelenti, hogy előtte nem hozta be senki a vírust az országba, hanem azt, hogy a szakemberek által vizsgált időperiódusban e forgatókönyv mentén terjedt a vírus.

A kutatás azt is megállapította, hogy az időben bevezetett korlátozó intézkedések jó eséllyel hozzájárultak ahhoz, hogy a sok behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat, vagy akár járványos gócpont.

Ezt is tudjuk már a koronavírusról:

(via 24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top