Egészség

Ezért nem kell megijedni a koronavírus mutálódásától

A virológus szakértő szerint a koronavírus mutálódása természetes, és nem kell rettegni a folyamattól.

Az új koronavírus már mutálódott, és folyamatosan mutálódni is fog – ez a vírusok szaporodásának elkerülhetetlen velejárója. A mutációk, illetve az ezekből gazdálkodó evolúció hatását viszont nehéz megjósolni. Azt, hogy emiatt rettegni kellene, már a koronavírusos tévhitekről szóló cikkünkben is cáfoltuk, most pedig ugyanezt erősítette meg Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa is.

Ismét nőtt a koronavírusos betegek száma Magyarországon

A koronavírus mutálódása természetes folyamat. Fotó: getty/Lucas Ninno

A mutáció a vírusok természetes létének része. Több száz stabil mutációs pont van a járvány kezdete óta, szerte a vírusgenomban. Ezen különbségek mentés felrajzolható legalább ennyi vírustörzs is. Ám ezek alapján bármilyen gyakorlati jelentőségű mutációról beszélni hatalmas felelőtlenség és kellően megalapozott tudományos bizonyítási folyamat nélkül káros is” – írta a virológus a Facebook-oldalán. Hozzátette: „Ne rettegjünk tehát mutációktól, mesterségesen kreált vírusról szóló rémhírektől, vagy önjelölt szakértők riogatásaitól.”

Pár napja a University College London tudósai állapították meg, semmi sem utal arra, hogy a SARS-CoV-2 a vártnál gyorsabban vagy lassabban mutálódik. Eddigi tudásunk alapján nem mondhatjuk, hogy halálosabbá és fertőzőbbé vagy pont, hogy enyhébbé vált volna.

Tudományos tények a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top