Egészség

Koronavírus: a kórházban kezelt fertőzöttek egyharmadánál jelentkezik akut vesekárosodás

A kutatásban vizsgált több mint ezer, lélegeztetőgépre kapcsolt páciens 90 százalékánál alakult ki akut vesekárosodás.

A kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek egyharmadánál jelentkezik akut veseelégtelenség, és mintegy 15 százalékuknak van szüksége dialízisre egy csütörtökön bemutatott amerikai kutatás szerint, melyet a Northwell Health, New York állam legnagyobb egészségügyi szolgáltatójának kutatócsapata végzett. “A kórházi kezelésre felvett első 5449 páciens 36,6 százalékánál alakult ki akut vesekárosodás” – közölte Kenar Jhaveri, a New York-i Great Neckben lévő Hofstra-Northwell intézet nefrológusa. 

Koronavírusos beteget ápolnak a Szent János Kórház COVID osztályán

Koronavírusos beteget ápolnak a Szent János Kórház COVID osztályán (Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

Akut vesekárosodás akkor történik, amikor a vese képtelenné válik szűrőfeladata ellátására. Azoknak a pácienseknek, akiknél veseelégtelenség lépett fel, 14 százaléka szorult dialízisre – fejtette ki Jhaveri. Megállapították, hogy a veseproblémák hamar jelentkeznek, a páciensek 37,3 százaléka vagy már elégtelen veseműködéssel érkezett a kórházba, vagy a felvételt követő 24 órában alakult ki náluk a betegség. Sok esetben a veseelégtelenség abban az időszakban lépett fel, amikor a súlyosan beteg pácienst lélegeztetőgépre kellett tenni – mondta Jhaveri.

A kutatásban vizsgált több mint ezer, lélegeztetőgépre kapcsolt páciens 90 százalékánál alakult ki akut vesekárosodás. Azon 925 beteg között, akinek nem volt szüksége gépi lélegeztetésre, 21,7 százaléknál alakult ki vesekárosodás. Jhaveri kiemelte: a nagyon beteg pácienseknél gyakran alakul ki veseelégtelenség, amikor betegségük súlyosabbá válik. “Ez nem specifikusan a Covid-19-re jellemző. Inkább attól függ, mennyire beteg az illető” – mondta a szakértő.Ugyanakkor hozzátette: a betegség kockázatának kitett páciensek arányának ismerete segíthet a kórházaknak abban, hogy felmérjék, mennyi és milyen eszközre és munkaerőre van szükségük.

Ez az eddigi legnagyobb, a Covid-19-betegek vesekárosodását vizsgáló tanulmány.

(MTI/Reuters)

A koronavírus leggyakoribb tünetei és szövődményei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top