nlc.hu
Egészség

Tesztelik az ibuprofént a koronavírus ellen

Patikában kapható gyógyszerhatóanyagot tesztelnek a koronavírus ellen

Tesztelik az ibuprofént, hogy beválik-e a koronavírus ellen. Mivel sajátos összetételű hatóanyagot használnak, nem érdemes rohanni a gyógyszertárba.
koronavírus gyógyszer kutatás

Két londoni kórházban fogják vizsgálni az ibuprofén nevű gyógyszerhatóanyag eredményességét a koronavírus ellen. Azt remélik, hogy ezzel a költséghatékony kezelési módszerrel meg tudják előzni, hogy a betegek gép lélegeztetésre szoruljanak.

Az ibuprofén egy gyulladáscsökkentő, amelyet széles körben használnak fájdalom- és lázcsillapításra, és rengeteg ilyen készítmény kapható a patikákban.

A kísérlet során sajátos összetételű ibuprofént fognak használni, nem pedig a gyógyszer megszokott, patikában is kapható változatát. Vagyis nem érdemes ibuprofénből bevásárolni a lakosságnak.

Az eddig állatkísérletek azt mutatják, hogy a koronavírus egyik legsúlyosabb szövődménye, az akut légzési nehézség kezelhető ibuprofén használatával.

A Commission on Human Medicine bizottság vizsgálata szerint a paracetamolhoz hasonlóan, az ibuprofén is biztonságosan alkalmazható a koronavírus tüneteinek enyhítésére. Mind a két gyógyszer csökkentheti a lázat, és segíthet az influenzaszerű tünetek kezelésében.

A koronavírus enyhe tünetei esetén viszont azt tanácsolják, hogy a betegek előbb a paracetamolt próbálják ki, mert ez a gyógyszer kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint az ibuprofén.

(Infostart)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Olvass még a koronavírussal kapcsolatos gyógyszerkísérletekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top