Egészség

Egy 60 éve létező gyógyszer életmentő lehet a koronavírus ellen

Brit kutatók szerint a dexametazon nevű szer jelentősen csökkenti a koronavírusos betegek halálozási kockázatát.
gyógyszer tabletta

Jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát egy olcsó szteroidalapú gyógyszer, amely már évtizedek óta létezik – közölte kedden a nagy-britanniai klinikai tesztelést irányító szakértő.

Peter Horby professzor, aki az Oxfordi Egyetemen az újonnan felbukkanó ragályos betegségek kutatásával foglalkozik, Boris Johnson brit miniszterelnökkel közös kedd esti Downing Street-i sajtótájékoztatóján elmondta: a Nagy-Britanniában Dexamethasone néven bejegyzett, alacsony szteroidtartalmú szer már több mint 60 éve létezik.

A klinikai próbák tanúsága szerint a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.

Horby professzor elmondta, hogy ez a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű országos klinikai próbáján derült ki. A múlt hétfőn véget ért, három hónapig tartó tesztben 175 brit kórház és 11 500 beteg vett részt.

(MTI)

Olvass még gyógyszerekről, amelyeket a koronavírus ellen tesztelnek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top