A University of Manchester és a University of Salford kutatói nemrég elvégzett kutatása szerint ugyanis a világ leggyakrabban fogyasztott élelmiszere – közel hárommilliárd ember napi tápláléka – kis mennyiségben mérgező arzént tartalmaz – írja a Ladbible.com.
Ezzel még nem lenne probléma, azonban minél többet eszünk belőle, az arzén különféle egészségügyi problémákat, daganatos betegségeket, szív-, és érrendszeri panaszokat okozohat, ráadásul, ez akkor is megtörténhet, ha hosszú távon csak kis mennyiségű rizst veszünk magunkhoz.
A brit kutatók a Science of the Total Environment szakfolyóiratban tették közzé a vizsgálati anyagot, amelyben az Angliában és Walesben észlelt, arzén okozta szívbetegségek előfordulási gyakoriságát vizsgálták.
„Bár a kutatás fókusza főleg az ökológiai hatásokra koncentrált, ezzel a módszerrel viszonylag könnyen meg lehetett állapítani, hogy van-e összefüggés az arzén-tartalmú rizs fogyasztása és a szívbetegségek számának növekedése között” – magyarázta David Polya, a manchesteri egyetem professzora. „Az adatokból az derül ki, hogy a rizsfogyasztók felső 25 százalékánál – azaz, azoknál, akik a legtöbbet fogyasztják a növényből – magasabb a szív-, és érrendszeri hátterű halálozás, mint a legkevesebb rizst fogyasztók körében.”
A szakemberek úgy kalkuláltak, hogy körülbelül 6 százalékkal nagyobb a valószínűsége egy ilyen halálesetnek, ha valaki sok rizst fogyaszt, igaz, olyan egyéb tényezők is befolyásolhatják ezt, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túl zsíros ételek bevitele.
A kutatók azt javasolják, hogy aki szereti a rizst, de csökkentené a rizikót, fogyasszon inkább basmati rizst vagy vadrizst, amelyeknek általában alacsonyabb az arzéntartalma.
További cikkeink az egészséges táplálkozással kapcsolatban:
- Egészségesebben táplálkoznak az emberek a karantén alatt
- Zseniális trükköt talált ki az anya, hogy ne egyenek túl sok édességet a gyerekei
- Felmérés: túlsúlyosak és kimerültek a magyar iskolások