A nektár forrásától és a biokémiai összetételtől függően a méz igen sokféle lehet. Az egyetlen virágfajból származó mézet egylevelű méznek, a több virágfajból valót pedig többvirágú méznek nevezzük. Állaga alapján a méz lehet folyékony, granulált, krémes vagy darabos. A feldolgozás módjától függően pedig a méz nyers és pasztörizált formákra osztható. Most pedig ismerkedjünk meg jobban a legnépszerűbb fajtákkal!
Akácméz
Az akácméz halvány, folyékony, üvegszerű méz, amelyet a méhek akácvirágokból állítanak elő. A-, C- és E-vitamint, flavonoidokat, esszenciális zsír- és aminosavakat tartalmaz. Az akácméznek máj- és vesevédő hatása van, de gyulladáscsökkentő, rákellenes, DNS-védő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindemellett a sebgyógyításban is alkalmazható. Kanalazva, kenyérre kenve, teába csorgatva is fogyasztható, de sütéshez, főzéshez is sokoldalúan használható.
Manukaméz
A manukaméz az új-zélandi manukabokor virágaiból származik. Magas koncentrációban tartalmaz metil-glioxált (MGO) és dihidroxi-acetont, melyeknek köszönhetően antibakteriális hatású. A sebekre történő felvitele serkenti az új vérsejtek képződését, illetve a hámosodást. B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminban gazdag, de olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, réz, kálium, cink és nátrium.
Napraforgóméz
A napraforgóméz gyulladáscsökkentő, antibakteriális, valamint görcsoldó hatású méz. Az íze a napraforgó magjához hasonló, kenyérre kenve, teába keverve vagy mézes fogások készítéséhez is kiváló.
Repceméz
A repceméz világos, könnyen kristályosodó méz. Magas vastartalma miatt vashiányosoknak, lúgos kémhatása miatt pedig gyomorsav-túltengéssel küzdőknek is érdemes fogyasztaniuk. Mivel bőségesen tartalmaz szőlőcukrot, ezért szellemi munka vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén is ajánlható. Eheted kenyérre kenve, de sütemények készítéséhez is használhatod.
Lucernaméz
A szénaillatú lucernaméz segít a gyomorpanaszokon, javítja az emésztést, csonterősítő hatású, de vérszegénységben vagy cukorbetegségben szenvedőknek is javasolt a fogyasztása. Mindemellett természetes lázcsillapítóként is bevethető. Ízben süteményekhez, joghurtokhoz, de még sajtokhoz is passzol.
Eukaliptuszméz
Az eukaliptusz virágaiból származó egyvirágú mézben nátrium, kálium, mangán, magnézium, vas, réz és cink található. Erőteljes antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként működik. Légúti megbetegedések esetén segíthet, de gyenge immunrendszerrel rendelkező gyerekeknek is ajánlják. Íze a hagyományos mézekhez viszonyítva szokatlan lehet, ugyanis inkább savanykás, mint édes.
Levendulaméz
A levendulaméz gazdag fenolos vegyületekben, aminosavakban, cukrokban és esszenciális enzimekben, de C-vitamin, kataláz és flavonoidok is találhatók benne. Nyugtató, fertőtlenítő hatású, de megfázás, légóti panaszok ellen is beválik. Gombás fertőzések esetén szintén javasolt az alkalmazása. Inkább citrusos ízű, teába illik a legjobban.
Pohánkaméz
A pohánka- vagy hajdinaméz erősen antibakteriális hatású, több gyógyszerre rezisztens kórokozó elpusztítására is képes. Véd az oxidatív stressztől, jót tesz a keringésnek és a vérnyomásnak, de a rák megelőzésében is hasznos. Mindezeken felül köhögéscsillapítóként is beválik. Az íze meglehetősen karakteres: ha megkóstolod, vagy nagyon fog ízleni, vagy a legkevésbé sem.