nlc.hu
Egészség
Miért száraz a kezem?

Száraz a kezed? Ez lehet az oka

Folyton kiszáradnak a kezeid? Lehet, hogy csupán azért, mert nem hordasz kesztyűt, de komolyabb oka is lehet.

Száraz levegő

A kezek kiszáradásának leggyakoribb oka a száraz levegő. Különösen az őszi-téli időszakban jellemző, az idő hideg, gyakran szeles, a páratartalom alacsonyabb, a fűtött lakás levegője pedig szintén szárazabb, mindez pedig a kezet is kiszárítja. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen használj kézkrémet, a szabadban pedig lehetőleg viselj kesztyűt!

Gyakori kézmosás, fertőtlenítés

A vírushelyzet miatt valóban nagyon fontos a gyakori kézmosás, fertőtlenítés, ez nem is kérdés. Azonban a víz, a szappanok, illetve a többségében alkoholtartalmú kézfertőtlenítők erősen szárítják a bőrt. Mindezekhez jön még a mosogatás, takarítás, amikor szintén víznek és vegyszereknek van kitéve a kezed. A károk mérséklése érdekében legalább a házimunka végzésekor viselj gumikesztyűt! Mosogatáshoz, kézmosáshoz használj langyos vizet! A kézmosások, fertőtlenítések után pedig – igen, tudjuk, hogy macerás, de megéri – krémezd is be a kezed!

Mitől száraz a kezem?

Mitől száraz a kezem? (Illusztráció: Getty Images)

Bőrbetegségek

Különféle bőrproblémák, például az ekcéma vagy a pikkelysömör, a kézen is jelentkezhetnek. Ilyenkor a szárazsághoz – a betegség jellegétől függően – kipirosodás, foltosodás, hámlás, a bőr megvastagodása vagy hólyagok megjelenése társulhat. Ha ilyesmit tapasztalsz, a sima kézkrém már nem lesz elég, mielőbb keress fel egy bőrgyógyászt!

Gyógyszerek

A kéz fokozott kiszáradása különböző gyógyszerek, többek között az akne ellen szedett tabletták mellékhatása is lehet. Ha olyan készítményt szedsz, melyben szalicilsav, glikolsav vagy benzoil-peroxid található,  joggal gyanakodhatsz erre. Egyeztess az orvosoddal, mert lehet, hogy valamilyen kíméletesebb készítményre kell váltanod.

via

Tudj meg többet a testedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top