nlc.hu
Egészség

1,3 millió ember vár még oltásra Magyarországon

Bármikor csöröghet az oltásra várók telefonja

Az operatív törzs szerint annak a több mint 1 millió embernek, aki regisztrált, de még nem kapott vakcinát, bármikor jöhet értesítés az oltásról.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta, eddig eddig összesen 4 millió 110 ezer fő regisztrált, és a vakcinára jelentkezők 64 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltást. Mivel a másfél millió, eddig regisztrált idős emberből 1,4 milliót beoltottak, ezért legtöbb helyen emiatt elkezdődhetett az aktív, 65 év alattiak oltása, 800 ezer ember közülük már megkapta a vakcinát, tette hozzá. Ebből a korosztályból 1,3 millió ember vár még oltásra, nekik is bármikor csöröghet a telefonjuk, minden regisztráltra heteken belül sor fog kerülni, állítja György István.

A Blikk összefoglalója szerint beszélt arról is, hogy a pedagógusok körében részvételi arány 80 százalékos volt, és egy harmadik körben újabb lehetőséget ad a bölcsődei, iskolai, óvodai dolgozóknak, akik az elmúlt két körre nem tudtak elmenni oltásra. Ez az újabb kör a mostani hétvégén lesz, kórházi oltópontokon és Pfizer vakcinával. Ismertette azt is, hogy ma érkezett AstraZeneca vakcina is, igaz, sokkal kevesebb, mint amit vártak. 2880 praxis kap mindössze egy-egy ampullát. Érkezik a második körös oltásra alkalmas Szputnyik vakcina, ezeket előbb bevizsgálják, utána lehet kiszállítani a kórházi oltópontokra. 150 ezer Pfizer vakcinával is tudnak oltani a héten.

Volt szó a hatodik oltóanyagról is, ami Magyarországon elérhetővé vált. A Janssen egydózisú vakcinájával az oltható, aki már átesett a betegségen, illetve a 18 év feletti krónikus betegek is, a várandósság és a szoptatás még ellenjavallt ennél a vakcinánál, mert nincs elég információ ebből a szempontból a Janssen vakcináról. A mellékhatások egyébként, amelyek ennél az oltásnál esetleg felléphetnek, nem különböznek a többi vakcinától, ilyen például a kis bőrpír, fejfájás, vagy a hőemelkedés.

Müller Cecília a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy akinek nem fáj a karja, és egyéb tünete sincs az oltás után, azoknál is kialakul a védelem. Ha valaki az első adag vakcina után igazoltam megfertőződik a koronavírussal, majd akkor kapja csak meg a második adagot, amikor legalább 3 nap eltelt a gyógyulását követően, írja a Telex.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni Comirnaty-vakcinát készítik elő oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház gyógyszertárában 2021. április 13-án.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni Comirnaty-vakcinát készítik elő oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház gyógyszertárában 2021. április 13-án (Fotó: MTI / Komka Péter)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top