nlc.hu
Egészség

A lélegeztetőgépen lévők halálozási aránya

Takács Péter: a lélegeztetőgépen lévők 80 százaléka meghal

A kórházfőigazgatóság főigazgató-helyettese elárulta, a betegek hány százalékát nem tudják levenni a lélegeztetőgépről.

Március végén több mint 1500 beteget kezeltek lélegeztetőgépen, ez volt az eddigi csúcs, a mai friss adatok szerint ez a szám mostanra 1209-re mérséklődött.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegeknek nagyon rosszak a túlélési esélyeik. Tavaly novemberben Szlávik János azt mondta, 40-45 százalékuk meghal, mások szerint 60 százalék körüli ez az arány.

Lélegeztetőgépre kötött koronavírusos beteg

Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Nemrégiben a Magyar Orvosi Kamara arról írt, hogy a gépi lélegeztetést, intubálást igényélő betegek halálozása rendkívül magas, akár a 95 százalékot is eléri egyes helyeken.

Most a 444 vette észre, hogy Takács Péter, az Országos Kórház Főigazgatóság főigazgató-helyettese most a Hír TV-ben beszélt a lélegeztetőgépre kötött betegek túlélési esélyeiről. Szerinte túlzás az orvosi kamara állítása, a 90 százalék fölötti arány. Igaz, ő sem mondott sokkal jobb számot: az adataik szerint a lélegeztetett betegek több mint 80 százalékának nem tudják megmenteni az életét.

Lélegeztetett betegek a járványban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top