nlc.hu
Egészség

Idő előtt felismeri a koronavírus tüneteit egy intelligens karpánt

Videojátékos kiegészítőt akart fejleszteni a nő, covid-riasztó lett belőle

A különleges karpánt felismeri a betegségre utaló testi folyamatokat.

Az amerikai Cecilia Harvey két évtizedet töltött a Wall Street világában, ahol kockázati befektetésekkel foglalkozott. Ehhez képest ma már egy tecnhológiai fejlesztésekkel foglalkozó cég vezérigazgatója, amellyel nem kisebb feladatra vállalkozott, mint egy olyan digitális eszköz kifejlesztése, amely képes jelezni az egyes betegségek legenyhébb tüneteit is – írja a Wired.

Harvey 2019-ben alapította meg Hyve Dynamics nevű cégét, ahol eredetileg robotikai és adatbányászati projektekkel kezdtek foglalkozni, például az autóipar vagy a repülőgép-gyártás területén. Idővel beléptek a videojátékok világába is, olyan technológiákkal, amelyek az emberi érzékszervek működését próbálják lefordítani a gépek nyelvére. Ez azonban gyökeresen megváltozott a koronavírus megjelenésével, különösen, mivel a cégvezető családjában több generáció képviselői is az egészségügyben dolgoztak.

A tőzsde világából érkezett nő forradalmasíthatja a koronavírus diagnózisát

Cecilia Harvey a tőzsde világát hagyta ott az egészségügyi fejlesztésekért (Fotó: iamceciliaharvey.com)

„A családomban szinte mindneki dolgozott korábban kórházban” – magyarázta Cecilia Harvey a Wirednek nyilatkozva. „Az anyukám, a nagymamám, a nagyanyám nővére és a két nagynéném is. Emlékszem, hogy ültem a konyhaasztalnál és láttam, milyen kimerültek minden nap, amikor hazaérnek, meg hallgattam a történeteiket a betegekről, akiket kezeltek.”

Harvey cégének legújabb fejlesztése eredetileg videojátékos kiegészítőnek indult, a koronavírus érkezése azonban mindezt megváltoztatta. A Hyve Dynamics még tavaly szeptemberben mutatta be azt a különleges karpántot, amely képes jelezni akár különféle betegségek első tüneteit is. A karpánt alapját egy bambuszból készült szövet és némi műanyag adja, a lényeget pedig azok az aprócska szenzorok jelentik, amelyek valós időben, többféle adatot képesek rögzíteni a szervezetünk működéséről. Ilyen a szívverés, a légzés ritmusa, a testhőmérséklet és a véroxigén-szint. A karpántot egész nap kell viselni, ugyanis így képes átfogó képet adni a viselő testében zajló változásokról. A pant az adatokat természetesen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül tudja továbbítani.

Dehát ennyit még egy fitneszkarkötő is tud!

A fentiek valóban nem sokban különböznek egy okosóra vagy egy sportoláshoz használt okoskarkötő funkcióitól, a Hyve fejlesztésének a lényege azonban az, hogy képes felismerni a különféle fiziológiai mintákat, amelyek a testünk működése közben kialakulnak. Például képes értelmezni, ha valakinek rövid időre felszökik a testhőmérséklete és meg tudja ezt különböztetni attól, ha valakinek már hosszabb ideje láza van. A pánt így akár még az első érzékelhető tünetek előtt képes figyelmeztetni, hogy valószínűleg koronavírus-fertőzött a viselője, akit így gyorsan el lehet különíteni és tesztelni, mielőtt továbbadná a betegséget másoknak.

A koronavírus legenyhébb tüneteit jelző okoskarkötőt fejlesztettek

A különleges karpánttal távolról is felügyelhetőek a betegek (Fotó: Vantiq)

Miután Harvey felismerte a covid-19 jelentette fenyegetést, azonnal elkezdték a szükséges munkálatokat, hogy a videojáték-kiegészítőből potenciális életmentő eszköz válhasson. A fejlesztéshez csatlakozott a Vantiq szoftverplatform is, így kerülhetett sor a tavaly szeptemberi bemutatóra.

A cégvezető azt reméli, hogy a járvány elmúltával a fejlesztésük – kisebb-nagyobb módosításokkal – más hasonló célokat is szolgálhat, például komoly segítséget nyújthat az egyedül élő vagy rászoruló idősek számára, akik nem férnek hozzá jó minőségű egészségügyi ellátáshoz.

„A járvány során fény derült pár komoly egyenlőtlenségi helyzetre az egészségügyi rendszerekben, legyen szó a konkrét kezelésről, illetve a különböző társadalmi csoportokhoz tartozó emberek jólétéről” – magyarázta Harvey. „A szenzoros technológiákkal áthidalhatjuk ezeket a szakadékokat és sokkal egyenlőbb hozzáférést tudunk biztosítani az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top