nlc.hu
Egészség

A bükki farkasok előbb-utóbb az emberre is veszélyesek lehetnek

„Előbb-utóbb az emberre is veszélyt jelenthetnek a bükki farkasok”

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a farkasok nemcsak a haszonállatokra, hanem előbb-utóbb az emberekre is veszélyt jelenthetnek.
Farkas

A farkasok jelentős gazdasági károkat okoznak, és előbb-utóbb az emberekre is veszélyt jelenthetnek – erről beszél Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke egy Facebook-videóban.

A videóban az elnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdáknál tett minapi látogatásáról számolt be. Egy telkibányai gazda arról panaszkodott, hogy tavaly 50-60 borjú nem került be az istállóba, 6-7 juhot széttéptek a vadak, egy értékes tenyészbika pedig eltűnt.

Dolgoznak ugyan a villanypásztorok kiépítésén, de az sem nyújt tökéletes megoldást a farkasok elleni védekezésben, mert farkasok utat kaparnak alatta, ezért a legelő állatok jó részének az istállóban kell maradnia.

Az agrárkamara elnöke szerint mivel a farkasfalka jelenleg nincs vadászati nyomás alatt, lehet, hogy később a lakosságra is veszélyt jelenthetnek a vadállatok.

A WWF szerint ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy területen, ott szinte mindig kialakulnak konfliktusok. Ám felhívják arra is a figyelmet, hogy meg lehet tanulni együtt élni a farkasokkal.

(24.hu)

FRISSÍTÉS!

A cikkből eltávolítottuk Győrffy Balázs beágyazott Facebook-videóját, miután a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága jelezte, hogy abban olyan, tőlük származó felvételek szerepelnek, amelyeknek nem tüntették fel a forrását, ők pedig semmiféle hozzájárulást nem adtak a felhasználásra. Ráadásul szerintük a farkasokat bemutató videókat – eredeti céljukkal ellentétes hatású – rémhírkeltéssel felérő szövegkörnyezetbe helyezte a megszólaló.

(Kiemelt kép: Pixabay/Marcel Langthim)

Farkasok az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top