nlc.hu
Egészség

Pfizer-vakcina az 5-11 éves gyerekeknél

Biztonságosnak és hatásosnak tűnik a Pfizer vakcinája az 5–11 éves gyerekeknél

Az eddigi vizsgálatok szerint biztonságos és erős immunválaszt alakít ki a Pfizer koronavírus elleni vakcinája az 5-11 éves gyerekeknél.
Pfizer vakcina

Erős immunválaszt váltott ki és biztonságos az 5-11 éves gyerekek körében a Pfizer koronavírus elleni vakcinája – jelentette be gyógyszercég az oltóanyag második és harmadik fázisú klinikai vizsgálatának eredményeire hivatkozva.

A CNN cikke szerint a vizsgálatban 2268 gyerek vett részt az 5-11 éves korosztályból, a vakcinából két adagot kaptak 21 nap különbséggel. Az oltóanyagból 10 mikrogrammos dózist alkalmaztak náluk, jóval gyengébbet, mint a 12 év fölötti gyerekeknél használt 30 mikrogrammos dózis.

A vérből kimutatott antitestek számát összehasonlították egy 16-25 évesekből álló kontrollcsoportnál mért eredményekkel. A Pfizer szerint az ellenanyag szinte az 5-11 évesnél is ahhoz hasonló volt, mint az idősebbeknél, a vakcina erős immunválaszt alakított ki a második dózis után egy hónappal.

Megjegyezték, hogy a kísérletben részt vevő gyerekek jól tolerálták az oltást, a mellékhatások hasonlóak voltak, mint a 16-25 éveseknél. Hozzátették, hogy a vizsgálat során nem fordult elő szívizomgyulladás, amelyet az mRNS-vakcinákkal hoztak összefüggésbe.

Mindezek az első eredmények, amelyeket nyilvánosságra hoztak erre a korcsoportra vonatkozóan, bár az adatokat tudományosan még nem publikálták, és ellenőrzésen sem estek át. A vakcinát a Pfizerrel közösen fejlesztő BioNTech korábban közölte, hogy heteken belül világszerte – így Európában is – benyújtják az 5-11 éves korosztályon végzett vizsgálatok eredményeit, és kérelmezik a vakcina engedélyezését erre a korcsoportra.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Gyerekek oltása:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top