nlc.hu
Egészség

Dominál a delta, de más lesz a szupermutáns?

Dominál a delta, de lehet, hogy nem ez a koronavírus szupermutánsa

Lehet, hogy lesz egy olyan variáns, ami túlszárnyalja ezt a változatot is.

Az egy évvel ezelőtt megjelent delta variáns leuralta a világot, jelenleg a WHO által vizsgált minták 99,5 százalékában azonosítják a koronavírusnak ezen változatát, és mostanában egyre többet hallani a delta pluszról, ami ha kis mértékben, de eltér a deltától. Felmerülhet a kérdés, hogy a delta-e a szupermutáns vagy lesz olyan variáns, ami miatt jobban kell majd aggódni? 

Többféle lehetőség is van, az első az, hogy már nem lesznek ekkora változások, a mutáció sokkal lassabb ütemben zajlik majd, de egyszer így át fogja lépni az első generációs oltások hatókörét, írja a Guardian cikke alapján az Infostart. „Arra számítok, hogy a vírus úgy fejlődik, hogy a korábbi immunitás már ne hasson rá. Az influenza és más koronavírusok esetében, amelyeket elég jól ismerünk, körülbelül tíz évbe telik, amíg a vírus annyi változást halmoz fel, hogy a vérben lévő antitestek már ne ismerjék fel” – nyilatkozta Francois Balloux, a UCL Genetikai Intézet igazgatója.

A másik lehetőség az, hogy lesz egy, a semmiből feltűnő variáns, ami idővel a deltához hasonlóan dominánssá válik majd. Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem klinikai mikrobiológusa abban hisz, hogy meg fog jelenni ez a következő szupervariáns. „Jelenleg deltajárvány van. A delta plusz túl gyenge ahhoz, hogy szupervariánssá fejlődhessen. Két alvariációja is van a deltának, egyik sem tudott elterjedni nagy mértékben. De elkerülhetetlen, hogy a következő két évben megjelenjen egy másik, jelentős variáns, amely versenyezni fog a deltával, és lehet, hogy túl is szárnyalja versenytársát.”

Ravi Gupta meglátása szerint egyébként a jövőben sem lesz elegendő csak az oltásokra támaszkodnunk, meg kell tartanunk valamennyit a korlátozásokból is, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az eddigi változatok mind olyan országokban jelentek meg, ahol nagyon magas, ellenőrizetlen a fertőzés terjedése.

labor

Fotó: Pexels/Polina Tankilevitch

éjké

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top