Egészség
Szponzorált tartalom

Amit a matracokról érdemes tudni (X)

Egy kényelmes ágy vagy kanapé meghatározó szerepet játszik életünk során. Az, hogy milyen minőségben alszunk, hatással van a napunkra is. Előfordulhat, hogy az alvás kényelmetlen és nem leszünk kipihentek, szinte minden tagunk fáj felébredéskor. Ennek oka az, hogy maga a fekvőfelület nem megfelelő a számunkra. Erre a problémára különféle matracok megoldást nyújthatnak.

Méret és típus szerint kell megnéznünk ezeket a termékeket első körben, hiszen ez a két tulajdonság a legmeghatározóbb a matrac kiválasztásánál. A méretnél nem csupán a fekvőfelületet kell nézni, hanem azt is, hogy milyen vastag legyen a matrac. A szakértők szerint az általános elfogadható magasság a 14-18 cm-es vastagság között van. Ez azért is fontos, mert így adja meg a matrac a megfelelő komfortérzetet, mivel mindenkinek más és más a súlya. Azt sem szabad elfeledni, hogy nagyban befolyásolja az a felület is, ahová a matracot helyezni szeretnénk, gondolok itt az ágyrácsra is.

Típus szerint tartalmazhatnak poliuretán habot, külön álló rugókat, rugót hálóval, latexszel és lehetnek memóriával ellátottak, valamint egyéb anyagokat is. A jó hideghabból (poliuterán habból) készült matrac fő tulajdonsága, hogy kényelmes, sokáig bírja és nem utolsó sorban jól szellőzik. A memória hab egy hőmérséklet érzékeny anyag. Alacsony hőmérsékleten ellenálló, míg magasabban hajlamos a változásra, tehát rugalmas.

Amit a matracokról érdemes tudni (X)

Elmondható, hogy jótékony hatásai vannak a memória habnak, mivel teljesen felveszi a test formáját ezzel csökkentve a testre a gerincre nehezedő nyomást. Allergiában szenvedők részére is igen javasolt ez a típusú matrac, mivel az alapanyaga hippoallergén. Ezek között a matracok között nem ritka az sem mikor levehető mosható huzattal vannak ellátva, így könnyebb a tisztán tartásuk is.

Mindenféleképpen javasolt a matracok időnkénti forgatása ezzel is biztosítva a szellőzést. Persze nem minden matrac esetében tehető ez meg, csak a kétoldali típusúaknál, amelyek rendelkeznek téli és nyári oldallal is. Amennyiben ez nem lehetséges, ügyeljünk a folyamatos szellőztetésre-tisztításra, hogy meggátoljuk a penészedést és a poratkák elszaporodását.

A keménységi szintjük nem egyforma, érdemes, ha lehet, kipróbálni, bár ez sem 100%-ig garantálja azt, hogy egy alvás alkalmával mennyire kényelmes a számunkra. A keménységi szintet valójában mindig a testsúly és az alvási szokások határozzák meg. Az extra szilárd és kemény matracokat nem igazán ajánlják, hiszen egyáltalán nem egészséges, persze van akinek pont ez a kényelmes, de ugye ezt is embertípus válogatja, hogy kinek mi. Nem veszi fel a test formáját, ezáltal nem oszlik el a súly és a reggeli ébredés bizony fájdalmakkal is járhat. Akik sportolnak és jó kondiban vannak, azoknak kifejezetten kényelmes lehet ez a típus.

A nagyon lágy és puha matracok sem igazán előnyösek. Könnyedén meghajlanak és azonnal felveszik a test alakját. Az izomzat ellazításához nagyon alkalmasak, általában az idősebb emberek számára szokták javasolni. Természetesen ezt a típust sem javasolják minden embernek, van, akinek kifejezetten nem egészséges. Elmondhatjuk, hogy ebben az esetben is embertípusfüggő. A súlytól és az alvási szokások határozzák meg azt, hogy melyik matractípus a legmegfelelőbb. A félkemény matracokat a normál testsúlyúak számára szokták javasolni.

Amit a matracokról érdemes tudni (X)

A rugós matracok még a régebbi időkből maradtak fenn. Népszerűségük nagyon lecsökkent, ennek ellenére még vannak néhányan, akik igenis ragaszkodnak ehhez a típushoz. Jobban szellőztethetők és a poratkák nehezebben ülepednek meg benne. Végeredményben vannak még előnyei, annak ellenére, hogy nem a legkeresettebb terméktípus.

A döntés előtt nagyon fontos az is, hogy ne csak egy helyen nézzük meg azt a matracot, amit meg szeretnénk vásárolni, hiszen árban eltérhetnek üzletenként. A személyes tapasztalatok egy bizonyos márka esetében leszűkíthetik a keresést, így nem feltétel az sem, hogy személyesen ki kelljen próbálni vagy megvásárolni a matracot. A márka minősége általában a termék minőségét jellemzi. Egy igazán jó és megbízható márka feltünteti a matrac összes paraméterét, beleértve az anyagot, tulajdonságot és élettartamot is.

Erre az esetre különböző webáruházak állnak a rendelkezésünkre, ahol pontosan ismertetve van minden egyes fontos részlet a termékkel kapcsolatban, és az sem utolsó szempont, hogy kényelmesen és gyorsan meg tudjuk rendelni a terméket anélkül, hogy utazni kellene és a szállítást intézni.

Amennyiben nem vagyunk megelégedve a vásárolt termékkel, vannak olyan esetek, amikor termékvisszafizetési garanciát vállalnak, vagyis teljesen díjmentesen visszaküldhető egy előre meghatározott időintervallumban, ami lehet akár 30 nap is. Természetesen a pénzt visszakapjuk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top