nlc.hu
Egészség

Covidra is szűrik a menekülteket

A menekültek között kevés a covidos

A koronavírus helyett inkább a megfázás és a gyomorpanaszok gyakoriak.
menekültek

Nem jellemző a covid a menekültek között, inkább a megfázás gyakori – mert a menekültek sokat fagyoskodnak az úton -, de nem ritka a hányással, hasmenéssel járó gyomorbetegség sem. Így csak azokat szűrik koronavírusra, akiknek tüneteik vannak – erről beszélt az RTL Híradónak egy önkéntes orvos Beregsuránynál. “Alapvetően azokat szűrjük, akik valamilyen felsőlégúti panasszal jelentkeznek – torokfájás, láz, esetleg köhögés -, azoknál elvégezzük a tesztet, de jellemzően negatív szokott lenni” – mondta el Rezessy Bálint.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a Híradó kérdésére azt írták, hogy az úgynevezett befogadópontokon (például Fehérgyarmaton) mindenkit tesztelnek, és hogy március 9-ig az 5 ezer elvégzett tesztből csupán 69 lett pozitív.

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársa szerint más betegségekre is figyelni kell a menekültek között. “Ukrajnában az egészségügy nem olyan erős, mint Magyarországon, és egy csomó olyan betegség, ami szinte nincs is jelen nálunk, ott jelen van, tehát sokkal több TBC-s van, fertőző beteg. Természetesen erre mind rákérdezünk” – mondta el Vándor Attila.

Póta György házi gyermekorvos szerint azt is probléma, hogy Ukrajnában kevés a kötelező oltás gyermekkorban. Nemrég volt például kanyarójárvány a szomszédunknál.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balázs Attila 

Friss hírek az orosz-ukrán háborúról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top