nlc.hu
Egészség

Ennyit lenne csak szabad inni 40 alatt

A 40 alattiaknak sokkal kevesebb alkoholt kéne inni

Egy új tanulmány szerint  38 milliliternyi sör a biztonságos adag a 40 éven aluliak számára, ami egy klasszikus féldecis pohárban sem tűnik soknak.

Már jóval kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása is veszélyes lehet a 40 éven aluliak egészségére, mint azt korábban gondolták, írja a Sky News nyomán az RTL.

Egy új tanulmány szerint  38 milliliternyi sör a biztonságos adag a 40 éven aluliak számára, ami egy klasszikus féldecis pohárban sem tűnik soknak.

sör

Fotó: iStock

A kutatók szerint szigorúbb iránymutatást sürgetnek, hogy a fiatal felnőttek megfelelő tájékoztatást kapjanak az alkoholfogyasztás egészségügyi veszélyeiről.

Elkelne itthon az ilyen jellegű tájékoztatás, hiszen a számok azt mutatják, hogy egyre több, magyar diplomás fiatal nyúl a pohár után: míg korábban 24,5 százalékuk vallotta magáról hogy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, 2019-ben már csak 16,6 százalék számított közöttük absztinensnek. De egyébként is hatalmas probléma nálunk a túlzott alkoholfogyasztás: bár nem tudni pontosan, hány alkoholista van Magyarországon, azt sejthetjük, hogy a KSH által megadott 380 ezer körüli szám súlyosan alulbecsült, inkább több mint dupláját jelzik a hazai szakemberek, vagy épp a háromszorosát,

a WHO pedig pár éve több mint 900 ezerre lőtte be a magyarországi alkoholisták számát.

Hozzátéve például, hogy nálunk a felnőtt férfiak több mint harmada fogyaszt káros módon szeszt, tehát a veszélyeztetettek száma is elég magas. 

Visszatérve az adagokhoz: a tanulmány szerint valamivel többet ihatnak, a 39 évesek vagy annál fiatalabbak két evőkanálnyi bort vagy 100 milliliter sört ihatnak anélkül, hogy az veszélyt jelentene az egészségükre. Bármilyen mértékű alkoholfogyasztás nagyobb valószínűséggel vezet károsodásokhoz, míg a kis mennyiségű alkohol idősebb korban csökkentheti egyes betegségek, például az iszkémiás szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát, fogalmaz a cikk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top