nlc.hu
Egészség

30 napra nőtt az átlagos várakozási idő a szakrendelőkben

30 napra nőtt az átlagos várakozási idő a szakrendelőkben

Eddig is volt várólista egyes szakrendelésekre, de tavaly még inkább megnőtt a várakozási idő.

Egy májusi felmérés szerint bár néhány területen valamelyest javult a helyzet, a diabetológiai rendelésekre majdnem két héttel többet kell várni, mint a járvány előtt, átlagosan 45 napot. A Magyar Diabetes Társaság szerint egy ilyen hosszú várakozás jelentős romlást is eredményezhet a beteg állapotában.

2016 óta nő a várakozási idő, és egy új felmérés alapján kiderült, hogy ez az idén tovább emelkedett. Vannak olyan szakrendelések, amelyekre kevés várakozási idővel lehet bejutni, ilyen a sebészet, a gyermekgyógyászat, de például a gasztroenterológia, az endokrinológia szakrendelésekre akár két hónapot is várni kell. Pedig,  a Magyar Diabetes Társaság elnöke szerint egyáltalán nem mindegy, hogy betegség esetén, a páciens mikor jut el a szakrendelésre, az időfaktor a felismert betegeknél is sokat jelent a későbbi szövődmények kialakulása szempontjából. 

Kórházi ágy

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels/Saulo Zayas)

Korábban is írtunk a szakrendelések túltelítettségéről, leterheltségéről: a koronavírus-járvány miatt ugyanis rengeteg vizsgálat maradt el, az emberek tömegével próbálták/próbálják ezeket bepótolni. Ám a szakrendeléseken nincs elegendő kapacitás.

(RTL )

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top