nlc.hu
Egészség

Egy magyar vizsgálat szerint a kínai vakcina a leggyengébb

Egy kormány által támogatott vizsgálat szerint a kínai vakcina a leggyengébb

Sehol nem kommunikálták annak a magyar vizsgálatnak az eredményét, amely szerint a kínai koronavírus-oltás nyújtja a legalacsonyabb védelmet.

Július végén megjelent a Magyarországon használt koronavírus-vakcinák hatékonyságát felmérő HUN-VE néven futó vizsgálatsorozat harmadik része. A szakmailag magas színvonalú kutatás kormányzati támogatást élvez, a szerzők között Müller Cecília és Kásler Miklós is megtalálható.

A tanulmány arra jutott, hogy bár az oltás beadása után idővel minden vakcina hatékonysága csökken, szinte minden tekintetben a kínai Sinopharm-oltás nyújtja a legalacsonyabb védelmet, ráadásul a mára alapvető fontosságú emlékeztető oltásként adva is sokkal kevésbé válik be, mint a többi, itthon használt vakcina – írja a Telex.

Az asszisztens elõkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. február 26-án.

Az asszisztens előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. február 26-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A kutatás – amelynek megjelenése teljes csöndben történt – a két és a három oltás eredményességét vizsgálta a tavaly őszi deltahullámban a megfertőződés, a kórházba kerülés és a halálozás megelőzésében, illetve ennek a védőhatásnak az időbeli tartósságát.

Megállapították, hogy „a vakcinahatékonyság minden vakcinatípus és minden vizsgált kimenetel esetében csökkent a deltahullám során, és megerősítette az emlékeztető oltások kiemelkedő hasznát az mRNS-vakcinákkal vagy a Janssen oltásával.” A tanulmány szerzői azonban hozzáteszik:

Vizsgálatunk kimutatta, hogy a Sinopharm emlékeztető oltása után kisebb mértékben javult a vakcina korrigált hatékonysága a SARS–CoV–2-fertőzés és a Covid–19-hez kapcsolódó kórházi kezelés és halálozás ellen mind a fiatalabb, mind az idősebb korcsoportokban.

Azért is figyelemre méltó a HUN-VE 3 megállapítása arról, hogy a Sinopharm-vakcina a leggyengébb emlékeztető oltásként, mert a harmadik oltásra vonatkozó hivatalos magyar ajánlás épp ennek az oltóanyagnak a használatát javasolta.

A vizsgálatban több mint nyolcmillió 18-100 éves résztvevő adatait elemezték, és az eredmények értékelésekor korrigálták a nemből, életkorból, alapbetegségekből és az oltás időpontjából adódó eltéréseket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top