nlc.hu
Egészség

Tippek a baba hasfájása ellen

Őrjítő a szülőknek, amikor a baba hasa fáj – tippek, amik segíthetnek

A hasfájós baba órákon át úgy tud sírni, hogy a szülőknek a tehetetlenségtől megszakad a szíve. Hogyan lehet segíteni a hasfájáson a babáknál?

A hasfájós baba sírása elkeserítő és őrjítő a szülőknek, nem azért, mert hangos a sírás, hanem azért, mert tehetetlennek érzik magukat, pedig minden idegszálukkal szeretnének segíteni a babájuknak. Ez az időszak az egész család számára fájdalmas, a babának a hasa, míg apának és anyának a lelke fáj. A következő praktikákat érdemes kipróbálni, hátha segít valamelyik a hasfájós babának.

1. Lassabb, gyakoribb etetés

A túl sok és túl gyors etetés növelheti a bélgázokat a túl sok laktóz lebontása miatt, akár az anyatejben, akár a tápszerben található. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, kétszer olyan gyakran és fele akkora adaggal / fele ideig etessük a babát. A baba pocakja körülbelül akkora, mint az ökle, ami egy jó viszonyítási alap lehet: a szokásos etetési mennyiség és a pocak mérete közötti eltérés érzékeltetésére helyezd a baba öklét egy 1,5 dl anyatejjel vagy tápszerrel töltött cumisüveg mellé. Rögtön látni lehet, hogy nem csoda, hogy túlságosan feszíti a hasát a tej mennyisége.

2. Babafogás

Van pár olyan fogás, ami segíthet a babának, hogy kicsit megkönnyebbüljön. Ilyen az, amikor például a babát az alkarodra helyezed hassal lefelé, a feje a könyököd hajlatánál van, a lábait pedig a kezedre fekteted. De akár fordítva is felveheted, ha úgy kényelmesebb, hogy az arca a tenyereden fekszik, a hasa az alkarod mentén, a pelenkás feneke pedig a könyököd hajlatába simul. A tapasztalat szerint az is használhat, ha a baba feje a mellkasunkon nyugodhat, miközben picit paskoljuk a tenyerünkkel a popsiját – ebben az a jó, hogy lehet sétálva, ülve vagy akár hintaszékben ringatózva is próbálkozni.

Babát tartja az apukája

Tippek a baba hasfájására (Kép: Getty Images)

3. Hasmelegítés

Érdemes lehet beszerezni egy melegvizes palackot, amit a felnőttek általában a menstruációs görcsök oldására szoktak használni, ugyanis ez remekül használható a baba hasfájása elleni küzdelemben is. Tegyük a palackot a baba hasa alá úgy, hogy a lábai kisbéka pozícióban legyenek, a fejét fordítsuk oldalra, és így dörzsöljük a baba hátát finoman.

4. Meleg fürdő

Jó ötlet lehet az is, ha veszünk egy közös, meleg fürdőt a babával, a víz ringatása, érintése is sokat segít a pocakfájáson, ráadásul a bőrkontaktust is könnyebb így megtartani a babával. A test melege fürdés nélkül is hasznos a fájdalom csillapítására, fektessük hason a babát a meztelen mellkasunkra, a füle a szívverésünk felett legyen, mindez együtt a mellkasunk fel-le mozgásával nyugtató hatással lesz rá.

5. Varázsérintés

A baba fájó hasának érintése, minél nagyobb területen melegítése a fő célunk, ehhez pedig gyakran elég lehet a tenyerünk is. A baba pocakja alá tegyünk a kezünket a köldöke fölé, az ujjaink és hüvelykujjunk érjék körbe a baba hasát. Hagyjuk, hogy a baba előrehajoljon és a hasát a tenyerünkbe nyomja. Hasonlóan jó hatással lehet az is, ha a baba a hátán fekszik, a hasát pedig körkörös mozdulatokkal, meleg masszázsolajat használva, balról jobbra haladva masszírozzuk egy képzeletbeli „U” vonal mentén.

6. Tükörmódszer

Nemcsak hasfájás esetén, hanem minden csillapíthatatlannak tűnő sírásnál megér egy próbát a tükörmódszer. Tartsuk a babát a tükör elé, és hagyjuk, hogy meglássa magát a tükörben – ez újszülöttekkel nyilván nem működik, kicsit nagyobb babákkal viszont igen. Helyezzük a kezét vagy a csupasz lábát a tükörképéhez és figyeljük, ahogy a baba kíváncsisága felülírja a pocakfájást, vagy egyéb okból sírást.

7. Hordozás

Az antropológusok, akik a világ minden táján tanulmányozták a csecsemőgondozási gyakorlatokat, megfigyelték, hogy a hordozott babák általában kevésbé nyűgösködnek. Ez nem csupán annyit jelent, hogy hordozókendőbe tesszük a babát arra az időre, amíg sír és lecsillapodik, hanem sokkal inkább azt, hogy szokásként bevezetjük a hordozást az életünkbe, naponta több órán át, akár házimunkázás közben kendőben van rajtunk a baba akkor is, ha épp nyugodt és jó kedélyű. Ezzel az anyaméh mozgását imitáljuk a babának, ami segít neki, hogy az új ingereket, mint amilyen a hasfájás is, jobban viselje, megszokja.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top