nlc.hu
Egészség

Meglepő módszerekkel csillapítható a fájdalom

Meglepő módszerekkel csillapítható a fájdalom

A fájdalom egy figyelmeztető jel, hogy valami nincs rendben testünkkel. Milyen egyszerű, nem mindennapi praktikák, trükkök léteznek a csillapítására? Meg fogsz lepődni, de egy próbát megér!

Amikor fájdalom lép fel a test bármely részén, az jelzi, hogy valami nincs rendben. Lehet ez érzékenység a frontokra, az edzés miatt bekövetkezett izom túlerőltetés, de tünete lehet egy komolyabb szervi problémának is. A fájdalom akut fellépésére és megszüntetésére szolgálnak a közismert láz- és fájdalomcsillapítók.

A krónikus fájdalom viszont már hosszan tart, számos kellemetlenséget okoz, mivel egyfajta stresszt jelent a szervezet számára. Idegileg kimerülhetünk a fájdalomban, nyűgösek, ingerlékenyek lehetünk, azon túl, hogy az érintett rész eleve fájdalmas. A fájdalmat tehát csillapítani kell, ha pedig nem múló oka van, azt ki kell vizsgáltatni és meg kell szüntetni.

Fájdalomcsillapítás, módszerek

Fotó: Getty Images/boonchai wedmakawand

A recept nélkül megvásárolható fájdalomcsillapítók négy nagy csoportba tartoznak:

1. A paracetamol hatóanyagúak lázat és fájdalmat is csillapítanak, enyhítik a gyulladásokat, lehúzhatják a duzzanatot és csökkentik az irritációt. Előnyük, hogy nincs bódító hatásuk.

2. Az amidazophen (aminophenazone) hatóanyagúak szintén láz- és fájdalomcsillapítók, de ezek egy részéhez nyugtatót is adagolnak.

3. A szalicilát hatóanyagú szerek, amelyek a láz és a fájdalom mellett a gyulladást is csökkentik. Ezek sem kábítanak, nem okoznak aluszékonyságot.

4. A nem szteroid gyulladáscsökkentők tartoznak (például az ibuprofen, naproxen, ketoprofen) a negyedik csoportba, amelyek ugyancsak láz- és fájdalomcsillapításra valók. A nem szteroid gyulladáscsökkentők a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók, hiszen sok közülük recept nélkül is kapható. Ezek a hatóanyagok a betegtájékoztatóban foglaltak betartásával nem okoznak jelentős mellékhatásokat. Ízületi gyulladás esetén mérséklik a fájdalmat, enyhítik a betegség súlyosságát, és javítják az ízületek működését, mozgékonyságát. Reumás ízületi gyulladás esetén csökkentik a gyulladást és a fájdalom erősségét. Alkalmazhatók fejfájásra, fogászati és nőgyógyászati fájdalmakra, valamint műtét utáni fájdalom és gyulladás kezelésére.

5. A metamizol régóta ismert és alkalmazott láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag, aminek az alkalmazására általában láz, valamint erősebb fájdalmak esetén kerül sor, elsősorban akkor, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapító szerek már nem bizonyulnak megfelelőnek. Sokan fejfájás, fogfájás vagy akár a menstruációval járó fájdalmak esetén is a metamizolos készítményekhez fordulnak, amik egyébként már újszülött kortól alkalmazhatóak.

Milyen praktikákat vethetünk be még?

Mozogj!

A rendszeres testmozgás sokat segít, hogy enyhítsd a fájdalmat. A mozgás nemcsak erősebbé és egészségesebbé tesz, de a stresszt is csökkenti, és az alvást is megkönnyíti. Egy kutatás igazolta, hogy a testmozgás (legyen szó konditermi edzésről, aerobikról vagy akár gyaloglásról) segíti a szervezet természetes ópioidjainak termelődését, ezek pedig csökkentik a fájdalomérzetet.

Tömjénfát a házi patikába!

A tömjénfa kérgében található gyantából készült olajat általában kozmetikumok, szappanok és italok előállításához használják, amikor pedig fájdalomcsillapításra alkalmazzák, akkor inkább szájon át szedik. A tudósok szerint is érdemes megtartani a tömjénfa olaját a házi patikában, mert a tanulmányok azt mutatják, hogy valóban csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a mobilitást az ízületi gyulladásban szenvedőknek.

Mindfulness

A pszichoterápia is segíthet, hogy megbirkózz azokkal az érzelmi gondokkal, amelyek a fájdalmat erősítő stresszt okozzák. Érdemes kipróbálni ezenkívül a mindfulnesst is, melynek lényege, hogy tudatosan odafigyelsz a saját érzéseidre, benyomásaidra és a környezeti ingerekre. A kutatások egyelőre nem adnak egyértelmű választ rá, hogy a mindfulness csökkenti-e a fájdalmat, azonban a módszernek számos pozitív hatása ismert.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top