nlc.hu
Egészség
Koronavírus-emlékeztető vakcina

A kórházat elkerülheted, a Covidot nem a koronavírus-emlékeztető vakcinákkal

Szakértők szerint a koronavírus-emlékeztetők nem túl hatékonyak az enyhe Covid-betegségek ellen.

Megoszlanak a szakértői vélemények a koronavírus-emlékeztető vakcinákkal kapcsolatban. A CNBC által közzétett adatok szerint az úgynevezett omikron-boosterek kevesebb mint 50 százalékban hatásosak az enyhe betegséggel szemben.

Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2022. augusztus 12-én

Koronavírus elleni oltás (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Azt is hozzá kell tenni, hogy azért azok, akik megkapták az emlékeztetőt, jobban jártak, mint azok, akik csak a régi oltást kapták, mivel a védelmük 28 százalékról 56 százalékra nőtt.

Bár a tanulmány nem vizsgálta a kórházi kezelésben részesülőket, de a szakértők úgy vélik, hogy az injekciók erős védelmet nyújtanak a súlyos következményekkel szemben.

Az emlékeztető oltások további védelmet adnak, de nem olyan erősek, és nem szabad arra hagyatkozni, mint egyedüli védőeszközre a fertőzések ellen” – mondta John Moore, a Weill Cornell Medical College mikrobiológia és immunológia professzora.

Moore szerint a Covid-fertőzés kockázatának kitett embereknek minden okuk megvan rá, hogy emlékeztetőt kapjanak, mivel az növeli a védelmet, még ha csak kis mértékben is. Mindez azonban nem teszi feleslegessé a maszk használatát, illetve a távolságtartást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top