nlc.hu
Egészség

Így hat a koronavírus a nők szexuális életére

Így hat a koronavírus-fertőzés a nők szexuális életére

Eddig nem igazán foglalkozott senki ezzel a kérdéssel.

Rengeteg tanulmány készült arról, hogy a koronavírus-fertőzés milyen hatással lehet a testi és lelki egészségünkre, de azzal nem sok kutatás foglalkozott, hogy milyen közvetlen befolyása lehet a szexuális egészségünkre, főleg a nők tekintetében.

Ezen akart változtatni a Bostoni Egyetem egyik kutatócsapata Amelia M. Stantonnak, a szexuális és mentális egészség szakértőjének vezetésével. Állításuk szerint az ő kutatásuk lehet az első, ami a nők szemszögéből vizsgálja ezt a kérdést. Az eredményeket pedig nemrég publikálták a Journal of Sexual Medicine című folyóiratban.

Több mint kétezer nőt vontak be a vizsgálatokba, és mint kiderült, a vírusfertőzés miatt kialakult betegség negatív hatással van a nők szexuális életére, főleg, ha hosszú COVID-ban szenvednek

„Ha valaki beteg, valószínűleg kevésbé érdeklődik a szex iránt, és ennek fizikai okai is vannak, de nyilván vannak, akik számára is meglepő lehet az, hogy a hosszú COVID tünetei fiziológiai és pszichológiai hatással lehetnek a nők szexuális jóllétére” – nyilatkozta Amelia M. Stanton.

Fiatal pár csókolózik az ágyban

Fotó: Pexels

A kutatásban résztvevő nők körében a tanulmány készítői online felmérést végeztek, és a válaszok alapján körülbelül a megkérdezettek 50 százalékának volt koronavírus-fertőzése. A részvevőknek azt is el kellett árulniuk, hogy az elmúlt négy hétben milyen gyakran éreztek szexuális vágyat, és végül csak azoknak a válaszait értékelték ki, akiknek a megelőző hónapban volt szexuális kapcsolata. 

Azok, akik elkapták a koronavírust, számos tényezőt tekintve – vágy, izgalom, elégedettség – végeztek azok mögött, akik nem voltak korábban fertőzöttek, míg az orgazmus és a fájdalom szempontjából nem volt jelentős különbség. Emellett kiderült az is, hogy akiknél maradványtünetek voltak, vagyis azok a fertőzés után hetekig, hónapokig is fennmaradtak, mindenkinél „rosszabbul teljesítettek”.

„A hosszú COVID-ban szenvedő nőknél fokozatosan nagyobb mértékben romlott a szexuális funkció, mint a COVID-19-ben szenvedő nőknél, akiknél nem alakult ki az az állapot. Vagyis A COVID-19 fertőzés a szexuális funkció kognitív és fiziológiai aspektusainak károsodásával járhat együtt” – írták a kutatók a tanulmányukban.

Fiatal nő szomorú az ágyon

Fotó: Pexels

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a hosszú COVID-tünetek és/vagy az érzelmi distressz miatt lehetnek ilyen következményei a fertőzésnek, de erre nem derül fény, vagyis további kutatásokra van szükség, hogy tisztábban lássunk.

A tanulmány szerzői úgy gondolják, már az is előrelépés, hogy miután feltárták a lehetséges összefüggéseket, nyíltabb diskurzus folyhat a kérdésről, az érintettek egy kis megnyugvást találhatnak, az orvosok pedig hatékonyabban segíthetnek nekik. 

Remélem, hogy a kutatásunk segít abban, hogy ezt valós problémaként kezelhessük. Ha a nők beírják a keresőbe, hogy »szex hosszú COVID«, most már lesz találat.

(via 1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top