nlc.hu
Egészség

Az EG.5 koronavírustörzs

Kiderült, mennyire veszélyes az új koronavírus-változat

Feltűnően gyorsan terjed, és könnyen megkerülheti az immunrendszert.
covid

Az új koronavírusváltozat, az EG.5 világszerte terjed, de nem komolyan veszélyes – állítja a Bázeli Egyetem egyik egészségügyi szakértője.  Richard Neher, a vírusok és baktériumok evolúcióját vizsgáló kutatócsoport vezetője kijelentette: “Becslésem szerint az EG.5 nem jelent különösebb veszélyt“. Mint mondja, az EG.5-ös variánsnak van egy mutációja, amely valamivel könnyebben kikerülheti az immunrendszert, de ugyanez a mutáció más változatokban is megtalálható.

Nőhet az esetszáma

Szerinte a variáns azért figyelemreméltó, mert Kínában – egy népes országban – elterjedt, és az utóbbi hetekben gyorsan nőtt a gyakorisága. A szakember úgy látja, a nyár végéhez közeledve és egy nagyon kis esetszámú időszak után, az esetszámok ismét nőni fognak.

Az EG.5 alapvetően nem különbözik más változatoktól, de fokozatosan és gyorsan alakul át, ahogyan azt korábban egy ideig a Sars-CoV-2 esetében is láthattuk” – hívta  fel a figyelmet.

Megszólalt a WHO is

Az EG.5 keltette közegészségügyi kockázat a jelenlegi ismeretek alapján alacsony – közölte pár napja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ez a kockázat megegyezik az XBB.1.16 és néhány más, jelenleg itt-ott felbukkanó változat által keltett kockázattal. Az EG.5 feltűnően gyorsan terjed, és viszonylag könnyen megkerülheti az immunrendszert. Az általa okozott betegség súlyossága azonban nem kisebb és nem nagyobb, mint a jelenleg fellelhető többi variánsé.

A WHO szerint az EG.5 változaton belül az EG.5.1 törzs messze a leggyakoribb. A helyzetet bonyolítja, hogy a vírus behatolómechanizmusát, a tüskefehérjét tekintve van egy további mutációja is.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top