nlc.hu
Egészség

Hosszú kovid hatása a memóriára az agyi köd miatt

Hajmeresztő felfedezés: így rombolja le ép eszünket a „hosszú kovid”

Kutatók szerint a hosszú kovid okozta, több IQ-pontnyi visszaesés több mint egy évvel a fertőzés után is kimutatható.

Egy új tanulmány a hosszan tartó Covid-betegségben szenvedők  memória- és kognitív hiányosságait mérte fel. A 2022 nyarán, több mint 140 000 embert vizsgáló tanulmány feltárta, hogy a Covid-19 a fertőzés után egy évig vagy tovább is hatással lehet a kognitív és memóriaképességekre. Akiknél több mint 12 hétig nem szűntek a tünetek, mérhetően gyengébbek voltak a memóriát, az érvelést és a végrehajtó funkciókat igénylő feladatokban. A Guardian által idézett tanulmány szerint a visszaesés az agyi köd eredménye.

Sikerült megmérni: pontosan ennyire rombolja „hosszú kovid” az ép eszünketAdam Hampshire professzor, a londoni Imperial College

kognitív idegrendszer kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint: „Egyáltalán nem volt világos, mi is az agyköd. Tünetként elég széles körben beszámoltak róla, de tanulmányunk meg is mutatja, hogy az agyköd miképp hozható összefüggésbe az objektíven mérhető romlásokkal.” Az Egyesült Királyságban 2023-ban körülbelül kétmillióan szenvedtek saját maguk szerint elhúzódó  Covid-betegségben. Angliában így több tízezer embernek lehetnek a fertőzés után egy évig vagy még tovább tartó tünetei.

A New England Journal of Medicine-ben közzétett

tanulmány több mint 140 000 résztvevőt vizsgált az eredeti, 2020 áprilisától végzett felmérés résztvevői közül. A résztvevők 2022 augusztusa és szeptembere között online kognitív teszteket kaptak, a memória, a figyelem, az érvelés és az agyműködés tesztelése céljából. A vizsgálatba vont személyek három és fél százaléka tapasztalt 12 héten túl is fennálló tüneteket, több, mint két és fél százalékuknak pedig még az értékelés idején is voltak tünetei.

Az elemzés szerint még egy évvel a fertőzés után is

körülbelül három IQ-pontra tehető különbség volt kimutatható a fertőzésből kigyógyultak és a nem fertőzöttek között, ami szinte észrevehetetlen. Azoknál a betegeknél viszont, akiknél több mint 12 hétig szenvedtek a kovidtól, nagyobb hat IQ-pontnak megfelelő visszaesést tapasztaltak. Dr. Maxime Taquet pszichiáter szerint:

„Még ha a Covid-19 után tapasztalt kognitív hiányosságok átlagosan csekély mértékűek is, vannak, akiket jelentősebb visszaesés sújt, ami már munkájukat és életvitelüket is érintheti. A járványon túlesők számát tekintve ez különösen aggasztó.”

Jó hír viszont, hogy azok, akiknek már elmúltak a hosszabb ideig fennálló tüneteik, hasonló hiányosságokat mutattak, mint azok, akik enyhe, rövid ideig tartó betegséget tapasztaltak. Paul Elliott professzor, a londoni Imperial College munkatársa szerint

„megnyugtató, hogy a „hosszú kovidban” szenvedők is számíthatnak kognitív funkcióik visszajavulására, hasonlóan azokhoz, akik csak rövidebb ideig voltak betegek.”

Nagyobb különbségek voltak azoknál az embereknél, akiknél 12 hétig vagy tovább tartó, megoldatlan tüneteik voltak (a hosszú Covid-betegséggel összhangban), illetve azok esetében, akik betegségük miatt kórházba kerültek, akiknél a legszembetűnőbb hiányosságok voltak, és olyanok, amelyek a kognitív funkciók szélesebb körére terjedtek ki.

A vírus egyik korai variánsával fertőzöttek esetében

is nagyobbak voltak a különbségek, de nem lehetett megmondani, hogy ez az oltások bevezetésének és a járvány kibontakozásával a jobb kezelésnek köszönhető-e.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top