nlc.hu
Egészség

Veszélyes Miskolc és Pécs levegője is

Több magyar városnak is veszélyes a levegője -mutatjuk a listát

A fővárosban is kifogásolt a légminőség.
Gépjárművek sokasága parkol és halad a Sztehlo Gábor rakparton egy esős hétköznap reggel.

Nyolc magyar településen veszélyessé vált a levegő minősége a Nemzeti Népegészségügyi Központ felmérése szerint – írta meg a HVG.

A listán öt borsodi település, Miskolc, Putnok, Kazincbarcika, Oszlár és Sajószentpéter, valamint Nyíregyháza, Pécs és Debrecen szerepelt. A szakértők szerint a légszennyezés különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre, és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, azonban a veszélyes jelzés esetén már az egészségeseknél is jelentkezhetnek légúti tünetek.

Azt is hozzátették, hogy ha kint kedvezőtlen is a légminőség, akkor is fontos gondot fordítani a belső légminőségre: naponta kétszer szellőztessünk kereszthuzattal és a fűtési szezonban ügyeljük a fűtőanyag minőségére – ne fűtsünk hulladékkal, kezelt vagy nedves fával.

Nem veszélyes, de kifogásolt volt a levegő még Budapesten, Veszprémben, Székesfehérváron, Kecskeméten és Szolnokon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top