nlc.hu
Egészség

Behatolás közben fáj a szex

Aktus közben fájdalmas a szex

Az a problémám, hogy amikor behatolásra kerül sor, akkor nagyobb fájdalmat érzek. Egy ideig igyekeztem nem foglalkozni ezzel, de most már nagyon zavar, és leginkább kerülöm azt, hogy a behatolás megtörténjen. A párom tudja, beszélgettünk erről, és olvastam is a témában, de fogalmam sincs, hogy ez valaha elmúlhat-e. Örökké együtt kell ezzel élnem? Nem szeretném a páromat elveszíteni, de ha nem tudom neki megadni, amit szeretne, akkor tartok attól, hogy el fog hagyni.

– a fájdalmas behatolás egyike a leggyakoribb női szexuális diszfunkcióknak. A probléma orvoslása attól függ, hogy mi lehet a gond oka, és mekkora a fájdalom mértéke. Minden esetben teljes körű orvosi kivizsgálást igényel elsősorban. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó válaszol az újabb olvasói kérdésre.

Ha fáj a behatolás, azt okozhatja akár gyógyszer is

Rengeteg oka lehet annak, ha a behatolás fájdalmas, akár szervi, lelki okok is állhatnak ennek hátterében. Elsősorban szükség lenne egy teljes körű nőgyógyászati kivizsgálásra, és arra is szükség lenne, hogy olvasónk a saját ciklusát figyelve a fájdalom erősségét is megvizsgálja. Az orvosi kivizsgálásokra nagyon is igaz az, hogy senki más nem ismeri annyira a saját testünket mint mi magunk. Így ha minél pontosabb képet adunk az orvosnak, annál inkább közel kerülhetünk a diagnózishoz. 

Kérdések is felmerülnek a fájdalmas közösülés problémakörében: 

  • pontosan hol fáj, a hüvelynek melyik területén?
  • mikor fáj, ha pénisz hatol be, ha ujjakkal próbálkoznak, ha dildóval?
  • a ciklusnak van-e ehhez bármi köze?
  • szed-e valamilyen gyógyszert, főleg az a kérdés, hogy milyen fogamzásgátlót használ?
  • hormonális kivizsgálása volt-e az elmúlt időszakban?
  • történt-e korábban abúzus, szexuális bántalmazás, rossz élmény egy korábbi partnerrel?
  • nőgyógyászati kivizsgálás közben érez-e hasonló fájdalmat?
  • önkielégítéskor érez-e fájdalmat, ha ujjal behatol?
szexualitás

Forrás: Getty Images

A válaszok segíthetnek megtalálni a kiváltó okot. A legtöbb nőnél általában a fájdalom mértéke változik, és sokaknál a fogamzásgátló tabletta okozta hormonális változás a fő ok: a hüvely szárazsága miatt éreznek fájdalmat. Ez könnyen kikerülhető síkosító használatával, viszont elengedhetetlen, hogy a nőgyógyászati kivizsgálásnál erről is legyen szó. Amennyiben korábban már próbálkozott olvasónk úgy a szexszel, hogy síkosítót használt, és a fájdalom nem múlt el, nem is csökkent, akkor erről is beszéljen a nőgyógyásszal.

A fájdalom oka sokrétű lehet, akár polipok, ciszták, endometriózis is állhatnak ennek hátterében. De fertőzés is lehetséges, előfordulhat, hogy van egy nem múló seb a hüvelyben például. A konkrét szakorvosi kivizsgálás elkerülhetetlen tehát.  Amennyiben semmit nem találnak és a fogamzásgátló szedése sem tényező, akkor a lelki okokkal kellene foglalkozni. Legtöbbször a gyerekkori vagy a korábbi párkapcsolatban megélt szexuális bántalmazás, abúzus áll az ilyen jellegű szexuális gondok mögött.

Ha olvasónk tud is ilyenről, esetleg korábban volt egy Józsi bácsi a szomszédban, aki furcsa dolgokra kérte a pincében, akkor mindenképpen el kellene menni pszichológushoz, szexuálpszichológushoz, aki segíthet ennek a feloldásában. Általában a korábban megélt negatív élmények a szégyenérzet miatt okoznak felnőttkorban problémát. Ezt a szégyenérzetet azonban csakis szakmai segítséggel lehet feloldani. Meglehet, hogy gyógyszeres kezelésre, pszichoterápiára egyaránt szükség lehet, ha pedig szervi elváltozás okozhatja, akkor műtétre is sor kerülhet. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top