nlc.hu
Egészség

Tavaszi fáradtság: így lehet legyőzni

Tavaszi fáradtság: így lehet legyőzni!

Ingerlékenység, fáradtság, levertség, fejfájás, enerváltság: bár végre itt a tavasz, sokan mégsem tudnak felhőtlenül örülni ennek, hiszen leteríti őket a tavaszi fáradtság.
  • A tavaszi fáradtság bár nem betegség, súlyos tünetekkel jár. 
  • A fáradékonyság és enerváltság mellett gyakran izületi panaszok, fejfájás és alvászavar is jelentkezhet. 
  • A tavaszi fáradtság ellen hatékonyan fel lehet venni a kesztyűt.

A tavaszi fáradtság nem betegség

A tavaszi fáradtság kapcsán az egyetlen jó hír, hogy szó sincs betegségről: az évszakok váltakozásával megváltozik a hőmérséklet, a légnyomás és a napfény mennyisége, amire a szervezet is reagál. Ez a reakció hormonális változásokat vált ki, amihez csak lassan, nehézkesen adaptálódik a szervezet.

Fejfájással küzdő nő a fejét jegeli

A tavaszi fáradtság sokaknál migrénnel jár (Fotó: Getty Images)

Egészen pontosan arról van szó, hogy míg a hideg hónapokban sokkal kevesebb napfényt kapunk, a melatonintermelődés megnő, ezzel pedig meugrik az alvás iránti igényünk. Tavasszal, amikor már bőven kijut a fényből, a melatonin mennyisége csökken, ami alaposan begzavarja a bioritmusunkat. Egy átmeneti, pár hétig tartó állapotról van szó, ami a levertségen, az enerváltságon és a deprimált hangulaton túl sokaknál izületi panaszokkal, fejfájással, migrénnel és alvásproblémákkal is jár.

Mit tegyünk a tavaszi fáradtág ellen?

Aki nem akar beletőrödni a tavaszi fáradtság okozta tünetekbe, pihenéssel, mozgással és étkezéssel sokat javíthat az állapotán.

  • Pihenjünk, amennyit csak tudunk! – Pihenés alatt nemcsak az alvást, de az aktív kikapcsolódást is értjük. Érdemes minél több időt eltölteni a természetben, de jótékony hatással vannak azok a szabadidős tevékenységek is, amik kikacsolnak, örömöt okoznak. A meditációnak, a légzéstechnikáknak és a mindfullness technikáknak ebben a helyzetben is komoly hasznát vesszük.
  • Táplálkozzunk tudatosan! – Mondjunk le a vigaszt nyújtó élelmiszerekről, a készételekről, a zsíros és szénhidrátban gazdag falatokról, és fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, rostot és fehérjét. A vízfogyasztásról sem szabad megfeledkezni, ideális volna naponta legalább 2 liter folyadékot meginni.
  • Mozogjunk rendszeresen! – A tudatosabb étkezés mellett a rendszeres mozgás is sokat segít a tavaszi fáradtság okozta negatív tüneteken. Nem kell egyből félmaratonban gondolkodni, egy kiadós kerékpározás, egy intenzívebb séta tökéletes ahhoz, hogy átmozgassuk és lefárasszuk a testünket, hogy aztán az alvással se legyenek gondok.

Forrás: webmd Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top