nlc.hu
Egészség

Darázscsípés: allergia, fájdalom és kezelés

Darázscsípés: allergia, fájdalom és kezelés

Bár a darázscsípés a legtöbb embernél enyhe tünetekkel jár, súlyos allergiás reakció esetén életveszélyes is lehet a darázscsípés.
  • A tavasz beköszöntével megugrik többek között a darázscsípések száma. 
  • Bár a legtöbb ember “megússza” némi fájdalommal és duzzanattal a csípést, vannak, akik nincsenek ilyen szerencsés helyzetben.
  • Allergiás reakció esetén minden másodperc számít. 

A melegebb hónapokban megsokszorozódik a darázscsípések száma, hiszen az emberek sokkal több időt töltenek a szabadban. Míg sok esetben a darázscsípés kellemetlen tünetei viszonylag gyorsan, komplikációk nélkül elmúlnak, megesik, hogy a szervezetből allergiás reakciót vált ki a csípés során a bőrbe kerülő méreganyag.

Darázs az ember bőrén

A darázscsípés tünetei a legtöbb embernél pár órán belül elmúlnak (Getty Images)

A darázscsípés tünetei

A csípés legtöbbször éles fájdalommal, majd a csípés helyén égető érzéssel, bőrpírrel, duzzadással és viszketéssel járhat. Normál esetben a csípés helye megdagad, fehér folt alakulhat ki a helyén, a fájdalom azonban néhány órán belül elmúlik. Súlyos esetben az extrém bőrpír és a duzzanat két-három napon át tovább fokozódik, hányás és hányinger is jelentkezhet – de a darázscsípés legsúlyosabb allergiás reakciója az anafilaxia. Ez akkor következik be, amikor a szervezet sokkot kap a darázsméreg hatására. Fontos, hogy ilyen esetben azonnali sürgősségi ellátást kapjon az érintett.

A darázscsípésre adott súlyos allergiás reakciók:

  • az arc, az ajkak vagy a torok súlyos duzzanata
  • csalánkiütés vagy viszketés a csípés által nem érintett testrészeken
  • légzési nehézségek, zihálás
  • szédülés
  • hirtelen vérnyomásesés
  • eszméletvesztés
  • hányinger, hányás
  • hasmenés
  • gyomorgörcsök
  • gyenge vagy száguldó pulzus

Darázscsípés kezelése

Enyhe-közepes reakciók esetén: A darázscsípésre adott enyhe és közepes reakciók esetén nincs szükség orvosi ellátásra, szappanos vízzel le kell mosni a bőrt, hogy a lehető legtöbb mérget eltávolítsuk. Tegyünk a csípés helyére hideg pakolást, hogy csökkentsük a duzzanatot és a fájdalmat. Használjunk hidrokortizon krémet, ha bőrirritációt tapasztalunk. A szódabikarbóna és a zabolaj is nyugtatja a bőrt. Az olyan fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofein, jól kezelik a darázscsípésekkel járó fájdalmat. Az antihisztaminok ugyancsak csökkenthetik a viszketést. A csípést követő napokban érdemes megfontolni a tetanusz elleni oltást is, ha az elmúlt 10 évben nem kaptunk emlékeztető oltást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ecet is kiváló házi gyógymód darázscsípés esetén: az ecet savassága segíthet semlegesíteni a darázscsípés lúgosságát. (Ennek ellenkezője igaz a méhcsípéseknél, amelyek savasabbak). 

Súlyos reakciók esetén: A darázscsípésre adott súlyos allergiás reakciók azonnali orvosi ellátást igényelnek, de ha szükséges, adjuk be az érintettnek az epinefrin injekciót, tárcsázzuk a 112-őt, és készüljünk fel arra is, hogy meg kell kezdeni az újraélesztést. 

Forrás: Healthline Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top