nlc.hu
Egészség

Orvosok mérgező beszólásai

„A vetélés csak a természet minőségellenőrzése” – kegyetlen mondatok orvosoktól

Nem igazán tudjuk eldönteni, hogy melyik a legbicskanyitogatóbb.
Dr. House

Bár szerencsére nem ez a többsége, de sajnos van olyan szakember, aki híján van a tapintatnak. A következő történetek valósak, és messze túlhaladják a tolakodó hangnemet. Ezek a dokik olyan mérgező közeget teremtettek, amit az ember a legrosszabb ellenségének sem kívánna.

Félrediagnosztizált agydaganat

Pár éve elmentem az orvoshoz fejfájás és stressz miatt, csináltattam néhány tesztet és MRI-t. Az orvos azt mondta, hogy nyaraljak és pihenjek, mert valószínűleg csak túlterheltem magam és stresszes vagyok a „kis dolgaim” miatt. Így hát az egész családomat elvittem Smokey Mountainsbe egy kiruccanásra, és béreltem egy szép privát kabint magunknak. Egyik reggel korán felkeltem, megnéztem az e-mailjeimet, és láttam, hogy érkezett egy üzenet az orvosomtól, amely az MRI-m eredményeit is tartalmazta. Az állt benne: „MRI-vizsgálatának eredményeit orvosi csapatunk felülvizsgálta, és ennek során agydaganatot találtunk Önnél. Kérjük, azonnal lépjen kapcsolatba velünk, hogy további vizsgálatokat ütemezzünk be, és egyeztessünk az idegsebésszel.” Próbálj meg pihenni a nyaraláson, miután ezt elolvastad. 

Nemtörődömség a köbön

19 éves voltam és 21 hetes terhes, amikor a 20. hetes vizsgálaton azt mondták, hogy a méhszájam tágul, így lazítanom kell, de a baba teljesen jól van és egészséges. Még egy héttel később sem voltam kórházban, pedig véreztem és összehúzódásaim voltak. Végül közölték, hogy fenyegető vetélésről van szó, maradjak bent. Másnap bejött az illetékes szülész-nőgyógyász, hogy megbeszélje a helyzetet, és megkérdeztem tőle, hogy van-e valami mód arra, hogy megállítsuk az összehúzódásokat, és bent tartsuk a babámat, amíg életképes nem lesz. Amit mondott, attól megfagyott bennem a vér: „A vetélés csak a természet minőségellenőrzése.” 

Aznap délután megszültem a kisfiamat, aki egyetlen órát élt, mielőtt meghalt. Bepanaszoltam az orvost, akitől írásos bocsánatkérést kaptam, a következő terhességem során azonban megtagadtam, hogy ő lásson el.

A kór neve: tunyaság

Állandóan panaszkodtam az orvosomnak, hogy járás közben nem kapok levegőt, hogy légszomjat érzek, mindig fáradt és kimerült voltam, és szédültem, ha túl sokáig sétáltam. Mindig lesöpörte, és azt mondta, hogy aludjak többet, vagy igyak több vizet, bár mindkettőre figyeltem. Végül kértem egy találkozót, hogy négyszemközt beszéljek vele, mire ő csak annyit mondott, hogy lusta vagyok, és többet kell mozognom. Nagyon zavarban voltam, mert a férjemmel mentem, az orvos pedig azt éreztette velem, hogy csak a kanapén tunyulok.   

Orvost váltottam, és az új dokim úgy döntött, hogy vérvételt végez, amit a másik orvosnak kellett volna megtennie. Kiderült, hogy olyan vérszegény vagyok, hogy vért kell kapjak. Ennyit az egyszerű tunyaságról.

Nem hitték, hogy fáj 

Anyám darabokra törte a vállát Új-Zélandon, és órákig ült a sürgősségi osztályon, dideregve, ide-oda ringatózva. Többször kért fájdalomcsillapítást, de csak akkor kapott, amikor valaki végre meglátta a röntgenét, ezután mindenki rohanva sietett a segítségére. Azt mondták neki: „voltak rögbijátékosaink, akiknek ilyen sérülései voltak, és sikoltozva forgolódtak a padlón, szóval nem gondoltuk, hogy ennyire fájdalmai vannak”.

Kiskorú megrontása

14 éves voltam, amikor elkezdtem olyan gyógyszert szedni, ami mellett tilos teherbe esni, mert szörnyű születési rendellenesség lehet a következménye. Tehát ahhoz, hogy megkapjam ezt a gyógyszert, fogamzásgátlót kellett szednem. Az orvosom megkérdezte, hogy szűz vagyok-e, amire igennel feleltem. Hívott egy nővért, és azt mondta, hogy gyors vizsgálatot kell végeznie ennek megerősítésére, mielőtt fogamzásgátlót ír fel. „Ez fájhat, ezért a nővér fogja a majd a kezedet” – mondta, ezután áttörte a szűzhártyámat, ami pokolian fájt. 

Emlékszem, sírtam, és nem értettem, mi történt. Megerősítette, hogy valóban szűz vagyok, és fogamzásgátlót írt fel. Megveregette a hátamat, amikor elmentem, és jó kislánynak nevezett. Még mindig utálom őt ezernyi sivatagi nap égő intenzitásával. 

Néhány évvel később megtudtam, hogy ezt nem kell megtennie ahhoz, hogy fogamzásgátlót írjon fel. És mivel kiskorú voltam, szüksége lett volna a szüleim engedélyére – a szüleim elborzadtak, amikor évekkel később elmondtam nekik.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top