nlc.hu
Egészség

Milyen betegséget jelez a csuklás

4 betegség, aminek tünete lehet a csuklás

A csuklás általában csak azért jelenik meg, mert túl gyorsan ettél vagy izgatott vagy, de azért előfordulhat, hogy komolyabb betegség tünete.

A csuklás a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan dolog, elég hozzá annyi, hogy iszol egy korty szénsavas üdítőt vagy rosszul veszed a levegőt. Ezek a random csuklások általában pár perc alatt elmúlnak, és nem is kell túl nagy figyelmet szentelni nekik. Dr. Kenneth Brown gasztroenterológus szerint vannak azonban olyan esetek, amikkel orvoshoz kell fordulni, például akkor biztos, hogy elkezdhetünk aggódni a csuklás miatt, ha kitartóan fennáll, ami annyit jelent, hogy már több mint 12 órája nem sikerül elmulasztani semmilyen trükkel.

4 betegség, aminek tünete lehet a csuklás

Gyomorsavas reflux

Amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe folyik, akkor bizony előjöhet tőle a csuklás. Főleg akkor kell orvoshoz szaladni vele, ha társul mellé még más tünet is, mint például láz, gyomor- vagy nyelőcsőfájdalom, nehéz levegővétel. A jó hír az, hogy a gyomorsavas reflux jól kezelhető betegség és ahogy múlik, úgy tűnik el a zavaró csuklás is.

Betegséget jelezhet a csuklás

Milyen betegség tünete lehet a csuklás? (Kép: Getty Images)

Idegkárosodás

A szakember szerint, ha folyamatosan visszatérő és nem mulasztható csuklás gyötör, akkor érdemes az idegek irányában vizsgálódni, ugyanis a csuklást okozhatja szinte bármelyik ideg károsodása a nyak, torok, mellkas és has területén. Szintén okozhat agydaganat miatti idegkárosodás is csuklást, de ez nagyon ritka, szóval ettől azért nem kell tartani annyira.

Stroke (akut agyi érkatasztrófa)

A szituáció, amikor mindenképp be kell vonszolni magad a sürgősségire: súlyos, hosszantartó csuklás, ugyanis ez a stroke egyik legjellemzőbb tünete lehet. A pontos okát nem tudja dr. Brown sem, de hozzátette, hogy amikor az a fajta stroke áll fenn, ami az agy hátsó részét érinti, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy csuklás fogja megelőzni. Egyébként ez a fajta stroke gyakoribb a nőknél, és a csuklás mellé tünetként társul még a mellkasi fájdalom, érzéketlenség és homályos látás is.

Ne aggódj, ha a baba csuklik!

A babák gyakran csuklanak, de aggodalomra semmi ok, ugyanis egy kutatásban azt találták, hogy a csuklás a baba agyának fejlődésében játszik fontos szerepet. Már méhen belül is van szerepe a csuklásnak: segítségével a légzésre és a teste használatára készül a baba.

Probléma a veseműködéssel

Ha a vese nem működik megfelelően, az az egész szervezetre hatással van, hiszen mérgező salakanyagok maradnak a testben, melyek miatt izomrángás, fokozott szomjúság, extrém sápadtság és elviselhetetlen csuklás alakulhat ki a betegnél. Ha ezt a tünetegyüttest észleled magadon, azonnal rohanni kell orvoshoz. Brown megfigyelései szerint például a dialízisre (vesepótló kezelésre) váró betegeknél szinte mindig előjön a csuklás a kezelés előtt.

Via

Tünetek és betegségek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top