nlc.hu
Egészség

A leggyakoribb tévhitek a fogamzásgátlóról

A leggyakoribb tévhitek a fogamzásgátlóról

A női egészség számos aspektusát mítoszok övezik, és a születésszabályozás az egyik olyan terület, ahol olyan tévhitek terjednek, amelyeket már megcáfolt a tudomány.
tevhitek a fogamzasgatlasrol

Egyes tévhiteket jószándékú családtagok adnak tovább, másokkal pedig az interneten találkozhatunk a tengernyi csoportban, fórumon, kommentek között. A tények ismerete elengedhetetlen, a tudás sokkal nagyobb kontrollt ad a kezünkbe, amire nagy szükség van, ha a saját egészségünkről van szó.

1. tévhit: A fogamzásgátlás megelőzi a nemi úton terjedő fertőzéseket

Igaz, hogy a különböző fogamzásgátló módszerek – például az óvszer – segíthetnek csökkenteni a nemi úton terjedő fertőzés kockázatát, ám nem működnek teljes biztonsággal. A herpeszvírus például a nemi szervek óvszerrel nem fedett részein is előfordulhat. A születésszabályozás egyéb formái pedig egyenesen hatástalanok a nemi betegségek megelőzésében. Az orális fogamzásgátlók, a spirálok és a művi meddővé tétel semmit sem tesznek a fertőzés megakadályozására. Ha tehát nem állandó szexuális partnerrel érintkezel, akkor a fogamzásgátló mellett szükség van olyan védekezésre is, ami a nemi úton terjedő betegségek ellen véd.

2. tévhit: A fogamzásgátló hizlal

A fogamzásgátlónak lehetnek mellékhatásai, de a hízás miatt nem kell aggódni. Jelenleg nem léteznek olyan tanulmányok, amelyek azt bizonyítják, hogy a fogamzásgátlás súlygyarapodást okozna.  A nők hízásáról szóló beszámolók inkább más életmódbeli tényezőkkel hozhatók összefüggésbe. Például sok nő akkor kezdi el a fogamzásgátlást, amikor a teste éppen jelentős változásokon megy keresztül. Ha mégis történik súlygyarapodás, az vízvisszatartásra és nem valódi hízásra vezethető vissza.

3. tévhit: Az idősebb nők abbahagyhatják a fogamzásgátló használatát

A menopauza folyamata több évig is eltarthat. Bár 40 éves kor után csökken a teherbe esés esélye, ettől még lehetnek érésre alkalmas petesejtek a petefészkekben. Annak érdekében, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet a középkorúság elérése után, egyeztetni kell a nőgyógyásszal a lehetőségekről. A legtöbb esetben továbbra is használni kell valamilyen fogamzásgátlót, amíg a menstruáció legalább egy évig el nem marad teljesen.

4. tévhit: A fogamzásgátló tönkreteszi a termékenységet és felborítja a hormonrendszert

A művi meddővé tétel kivételével egyik fogamzásgátlás sem károsítja a termékenységet és nem borítja fel a hormonrendszer működését. A fogamzásgátlás legtöbb hormonális formájánál egyszerűen abba kell hagyni a módszert, amikor szeretnél babát. A test gyorsan helyreállítja a természetes hormonális működést, és a legtöbb nő akkor is képes teherbe esni, ha előtte évekig fogamzásgátlót használt. Ha mégis nehézségek adódnak, akkor lehet, hogy más probléma áll a háttérben.

5. tévhit: A fogamzásgátlás egyes formái jobbak

Ha egy szobába ültetsz egy csoportot, és megkérdezed, melyik fogamzásgátló módszer a legjobb, valószínűleg szenvedélyes vita lesz a válasz. Az igazság az, hogy minden születésszabályozási módszernek megvannak az előnyei és hátrányai. A lényeg, hogy olyat válasszunk, amelyik a legjobban megfelel a céljainknak és a szervezetünknek. Például vannak, akik jobban kedvelik a fogamzásgátló tapasz, vagy a hüvelygyűrű egyszerűségét, mivel nem kell mindennap a tabletta bevételével törődni. Mások inkább a fogamzásgátló tablettát szeretik használni, mert az a kényelmesebb számukra.

6. tévhit: Időnként szünetet kell tartani a fogamzásgátló szedésében

Elterjedt mítosz, hogy a szervezetnek szüksége van arra, hogy pihenjen a hormonális fogamzásgátlótól. Ez abból az elképzelésből eredhet, hogy a legtöbb orvos 10-15 évente javasolja a fogamzásgátló terv felülvizsgálatát, azonban ez nem azért van, mert a szervezetnek szünet kell, hanem mert ahogy a testünk, az egészségi állapotunk és az életmódunk változik a kor előrehaladtával, lehet, hogy változtatni kell a fogamzásgátló alkalmazásán is.

A jelen cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta. A jelen cikk kizárólag általános információk átadására szolgál, nem helyettesíti az egyedi orvosi konzultációt! A személyes egészségi állapotának megfelelő, lehetőségekre vonatkozó kérdéseivel, kérjük, forduljon kezelőorvosához.

 

Forrás:
-Bártfai, “Fogamzásgátlás,” in A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve, 2012, pp. 377–383.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top