A csapvíz egész éjszakán át a pohárban marad, másnapra fura ízű lehet, de egészségügyi szempontból valószínűleg nem fog ártani, ha megisszuk. Az általános szabály az, hogy a csapvíz körülbelül 6 hónapig tartható el – feltéve, hogy élelmiszer-minőségű, fertőtlenített tartályokba kerül. Ezután a klóros kezelés fokozatosan veszít hatásából.
Hasonló a helyzet a szűrt víz esetében is: a szűrő hiába távolítja el a vízből a káros anyagokat, abban a pillanatban, hogy kölcsönhatásba lép a levegővel, kedvezőtlen folyamatok indulnak be, amelyek hatással lehetnek az ízére, és potenciálisan betegségeket okozhatnak.
Mi a helyzet a palackozott vízzel?
A palackozott víz hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik: palackozott vizek jellemzően 2 évig fogyaszthatók, amennyiben lezárva, hűvös és árnyékos helyen tartjuk őket. Amint azonban az ajkak vagy az ujjak hozzáérnek a nyitott palackhoz, különféle mikroorganizmusok juthatnak bele, amelyek elszaporodva betegségeket idézhetnek elő.