nlc.hu
Egészség

Pozitív lett a terhességi tesztje, kiderült, hogy rákos

Pozitív lett a tini terhességi tesztje, kiderült, hogy valójában rákos

A fiatal lány hiába állította hogy nem lehet terhes, az orvosok nem hittek neki.

2019 elején az akkor 15 éves Halle Pollard hetek óta ijesztő tüneteket tapasztalt magán.

„Sokat fogytam, állandóan fáradt voltam, nem tudtam WC-re menni, állandóan fájt a fejem és fáradtnak éreztem magam. Inni is alig tudtam, mindez abnormális volt” – idézte fel a Halle. Négyszer járt háziorvosnál, hogy azt mondták neki, hogy isiásza vagy húgyúti gyulladása lehet.

Mivel a tünetei nem csillapodtak, az édesanyja kórházba vitte, ahol rutin vér- és vizeletvizsgálatot is végeztek rajta. A terhességi tesztje pedig pozitívnak bizonyult.  A fiatal lány hiába tiltakozott, az orvosok nem hittek neki, amikor azt álltotta, nem lehet terhes. 

„Tudtam, hogy nem vagyok terhes. Még csak 15 éves voltam, és tudtam, hogy ez lehetetlen. Azt hitték, hazudok vagy tagadok. Féltem attól, mit gondol majd anyám és apám – hogy hinni fognak az orvosoknak. Szerencsére anyám végig hitt nekem.”

Terhességi teszt

(Illusztráció: Getty Images)

A lányt ezután ultrahanggal is megvizsgálták és kiderült, hogy valójában nem terhes, hanem negyedik stádiumú petefészekrákja van, ami a tüdejére is átterjedt. 42 daganat volt ekkor a tüdejében és egy 13x 20 centiméteres daganat a petefészkén.

A petefészekrák rendkívül ritka a tinédzsereknél. A terhességi tesztek kimutatják a humán koriongonadotropint (HCG), mely azonban egyes rákos megbetegedések esetében is termelődik, ez vezet hamis pozitív eredményekhez.

Halle műtéten esett át, mely során eltávolították a bal petefészkét, és négy kemoterápiás kört kapott. 

„A legnehezebb akadály, amit valaha is le kellett küzdenem, az volt, hogy elvesztettem gyermekkorom utolsó darabját – mesélte. – Csak tizenöt éves voltam. Az utolsó dolog, amit akartam, az volt, hogy megváltozzon a külsőm. A hajam elvesztése nagyon nehéz volt, ahogy az is, hogy nem tudtam azt csinálni, amit a barátaim csináltak, mert a kemoterápia teljesen tönkretette az immunrendszeremet. Szerencsére van egy szerető családom, aki végig támogatott. Nélkülük elvesztem volna. A legjobb barátnőm még a haját is leborotválta előttem, hogy legyen bátorságom leborotválni az enyémet. A legbüszkébb anyámra vagyok, amiért túlélte. Sokkal élesebben látott mindent, mint én. Örökké hálás leszek neki”

Kilenc hónap után Halle kezelésének végére ért. A ma már 19 éves lány eltökélt szándéka, hogy olyan fiatal nőket képviseljen , akik hasonló helyzetben vannak, mint ő.

„Mindig hallgass a megérzéseidre. Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, ne nyugodj bele, amíg nem kapsz megfelelő válaszokat.  Bárcsak tudnák az emberek, hogy ez bárkivel megtörténhet! Soha nem gondolod, hogy te leszel az.”

Halle immár négy éve remisszióban van.

„Soha nem voltam boldogabb” – mondta.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top