nlc.hu
Egészség

Ezt csináld, ha elájul melletted valaki.

Mit tegyünk, ha valaki elájul mellettünk a nagy melegben?

Tavaly sem fáztunk nyáron, és nagy valószínűséggel idén is lesznek nagyon forró napok, amit sokan nehezen viselnek. Mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz mellettünk és elájul a melegben? Összeszedtünk néhány, fontos tanácsot.

Nagyon ijesztő tud lenni, amikor valaki összeesik mellettünk és hirtelen azt sem tudjuk, mit tehetünk az érdekében. Sokat segíthet a helyzeten, ha vannak információink arról, hogy mi is pontosan az ájulás, és hogyan lehet segíteni a magatehetetlen illetőn. 

ájulás

Fotó: Getty Images

Az ájulás nem más, mint egy rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében a leggyakrabban agy átmeneti vérellátási zavara áll. Az ájulás leggyakoribb tünete:

  • sápadt bőr, gyengeség
  • szédülés, émelygés.
  •  imbolygás és legvégső esetben összeesés.
  • az “ájulós” személyek, ismerve a fenti panaszokat, előre tudja, hogy el fognak ájulni,. De olyan is előfordul, hogy minden előzetes jel nélkül a beteg térde megroggyan, és egyszerűen elvágódik.

A kiváltó ok a könnyen kezelhetőtől a súlyos elváltozásig sok minden lehet. A leggyakrabban az oxigénhiány váltja ki, sokáig történő egy helyben állás, (ezért gyakori az ájulás ballagásokon, ünnepségeken) nem szellőző helyiségben való tartózkodás. Ájuláshoz vezethet a vércukorszint csökkenése, például, ha éhgyomorral indulunk el reggel otthonról, gyakori okok közt szerepel a terhesség kezdeti jele, vérszegénység, ijedtség, nagy meleg és túlzott stressz.

Létezik emellett az ún. paraszimpatikus túlsúly okozta ájulás, amikor valaki hirtelen feláll, gyorsan felpattan ülő vagy fekvő helyzetből, majd elájul. Ennek oka, hogy ilyenkor a testhelyzet megváltozását normális esetben követő vérnyomás- és pulzusszám-emelkedés elmarad, esetleg még csökkenhet is.

A hőség miatti ájulás, más néven banális hőségkollapszus során az eszméletvesztés néhány pillanattól pár percig, de sosem húzódik 15 percnél tovább! A Webbeteg azt írja, hogy a hőkollapszus oka a magas külső hőmérséklet miatt kialakuló vérkeringési átrendeződés: a szervezet úgy próbálja magát hűteni, hogy a periférián elhelyezkedő (a test középvonalától távolabb eső) erek kitágulnak, elősegítve a hőleadást. Ilyenkor intenzív verejtékezés is megfigyelhető.

Mit tegyünk, ha valaki elájul a környezetünkben?

1. Mint minden helyzetben a megelőzés a legideálisabb, vagyis, amikor már az ájulást megelőző tüneteit látjuk és megakadályozzuk, hogy az ájuló ember elzuhanjon.

2. Fektessük a hátára, lehetőség szerint polcoljuk vagy emeljük fel a lábakat, így több vér tud az agy felé áramlani, és a  szervezet vérellátása rendeződik.

4.  Azzal is segíthetünk, ha az ájult ember ruházatát, övét, nyakkendőjét meglazítjuk, alaposan szellőztetünk a helyiségben.

5.  Amikor magához tért, adjunk neki hideg vizet.

Mikor szóljunk az orvosnak?

  • Ha az ájult állapot nem csak pár percig tart.
  • Ha újra, ismétlődően jelentkezik.
  • Ha valaki 5-10 perc után sem nyeri vissza az eszméletét, vagy ha visszanyerte ugyan, de olyan panaszai vannak, mint mellkasi fájdalom, a homályos látás, a szédülés, a túl gyors vagy rendszertelen szívverés, a nehézlégzés, orvoshoz kell menni. Ilyen esetekben valamilyen strukturális szívbetegség vagy ritmuszavar, esetleg idegi eredetű problémák is állhatnak a háttérben.

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top