nlc.hu
Egészség

„Allergiás” a gravitációra a 28 éves nő

„Allergiás” a gravitációra a 28 éves nő, ágyhoz kötve éli a mindennapjait

Akár naponta tízszer is elájul a nő, aki rosszul lesz, ha felkel az ágyból.
Ágyban fekvő nő szürke pólóban

Egy korábban nagyon aktív, 28 éves nő most ágyhoz kötve éli a mindennapjait, ájulásos rohamai vannak, miután „allergiás lett a gravitációra”.

Az amerikai Maine államban, Bangorban élő Lyndsi Johnson három percnél tovább nem tud felállva maradni anélkül, hogy el ne ájulna, és a férjére van utalva az alapvető teendők elvégzésében. A haditengerészetnél egykor repülőgép-szerelőként dolgozó nő jelenleg naponta akár 23 órát is az ágyban tölt, és csak rövid időre kel fel, amíg lezuhanyozik, azt is ülve kell megtennie. Egy rosszabb napon akár tízszer is elájulhat.

Johnson végigjárta az orvosokat, mire kiderült, mi okozza az állapotát. Megállapították, hogy poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómában (POTS) szenved. Amikor felállunk, a gravitáció természetes módon lehúzza a vér egy részét a testünk alsóbb részeibe. Ezt a testünk automatikusan kompenzálja a szívverés enyhe emelkedésével, hogy a normális vérkeringés fennmaradjon. A POTS-ban szenvedőknél viszont ez a válasz nem működik megfelelően, és a pulzusuk túlságosan megemelkedik, ami szédülést, sőt ájulást okozhat.

A betegséget nehéz diagnosztizálni, de egyes tanulmányok szerint 500 britből egy él a szindróma valamilyen fokával, bár az olyan súlyos állapot, mint amilyen Johnsont gyötri, nagyon ritka. „Allergiás vagyok a gravitációra – őrültségnek hangzik, de igaz” – mondta a nő, bár a betegsége orvosi értelemben nem allergia.

A POTS kiváltó oka nem ismert, de kialakulhat tinédzserkorban, súlyos betegség, traumás sérülés vagy terhesség után. Bárkinél előfordulhat, de leginkább 15-50 év közötti lányoknál és nőknél diagnosztizálják. Nem gyógyítható, bár az állapot kezelhető a vérnyomást befolyásoló életmódbeli változtatásokkal, például a koffein és az alkohol kerülésével, valamint gyógyszeres kezeléssel. Néha magától elmúlik, ami a tizenéves korban kialakuló esetek többségére jellemző.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Vladislav Muslakov)

(Daily Mail)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top