nlc.hu
Egészség

Hiánycikk három inzulinkészítmény

Fél éve tudják az orvosok, hogy hiány lesz több inzulinkészítményből

Magyarországon 15-25 ezer cukorbeteg kapja ezeket az inzulinokat, de a helyettesítő készítmények rendelkezésre állnak.

Júliustól hiánycikk lesz három inzulin hatóanyagú gyógyszerkészítmény, derült ki az egészségügyi államtitkár háziorvosoknak küldött leveléből. Mint arról beszámoltunk, Takács Péter figyelmeztette az orvosokat, hogy a receptek felírása előtt célszerű lesz érdeklődniük a közeli gyógyszertáraknál, milyen orvosságot tudnak adni, hogy a betegek ki tudják váltani azt.

Az RTL Híradó több háziorvossal és diabetológussal beszélt, akik nagyjából fél éve tudnak arról, hogy a nyáron el fog fogyni néhány inzulinkészítmény, ezért az érintett betegeknél már átálltak helyettesítő gyógyszerekre.

A Gyógyszerészi Kamara által a gyógyszerszedés hatékonyságának javítására indított program sajtótájékoztatójának helyet adó budapesti Róna Patika 2019. szeptember 4-én

A budapesti Róna Patika 2019. szeptember 4-én. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint jelenleg még kétheti készlet található a nagykereskedőknél az eddig használt készítményekből. A Magyar Diabetes Társaság közleménye alapján hazánkban hozzávetőlegesen 15-25 ezer cukorbeteg kapja ezeket az inzulinokat.

A gyógyszerhiányt az okozza, hogy a gyártó Sanofi-Aventis gyártási problémák és gazdaságossági szempontok miatt megszünteti négy humán inzulinja gyártását és forgalmazását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top