nlc.hu
Egészség

Védőnők felmondása

Egyetlen védőnő maradt Csömörön – felmondási hullám egy nappal az új szabályozás előtt

Mától állami kézben a védőnői szolgálat, de még sok a megválaszolatlan kérdés.
védőnő,

Eddig 24 védőnőről tudható, hogy felmond, 21 pedig nyugdíjba megy, miután mától a megyei kórházakhoz tartoznak. Ezt az Országos Kórházi Főigazgatóság közölte az RTL Híradóval. A Pest vármegyei Csömörre – ahol egy aktív védőnő maradt – például más településekről vezényelnek át helyettesítő védőnőket, heti néhány órára.

“Információink szerint néhány órában más településekről átvezényelve fognak itt helyettesítő, részmunkaidős védőnők dolgozni, úgy tudjuk, azokon a településeken szintén még rosszabb lesz emiatt az ellátás, nálunk pedig a mi naphoz képest egészen biztosan rosszabb lesz az ellátás” – mondta el az RTL Híradónak Fábri István, Csömör polgármestere.

Az ország másik végében, a Veszprém vármegyei Devecseren a polgármester ajándékcsomaggal búcsúzott a védőnőktől, ők pedig emlékfotókkal tőle. Ők maradnak, csak az állam lesz a munkáltatójuk az önkormányzat helyett szombattól.

Egyébként van olyan település, ahol minden védőnő felmondott, így nem tudni, ki látja el a gyerekeket jövő héttől a Veszprém vármegyei Pétfürdőn. Egyikük azt nyilatkozta, hogy az a tény, hogy júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek, csak az utolsó csepp volt a pohárban.

Bár szombattól már az államnak kellene működtetnie a védőnői szolgálatokat, még mindig nem lehet tudni az önkormányzatoknak kell-e fizetniük és milyen számlákat. Ráadásul sok önkormányzattal még a szerződéseket sem írták alá a kórházak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint július 31-ig ráérnek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top